Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de Gereformeerde Kerk Gameren-Zuilichem en rec...

3121 Archieven van de Gereformeerde Kerk Gameren-Zuilichem en rechtsvoorgangers

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
3121 Archieven van de Gereformeerde Kerk Gameren-Zuilichem en rechtsvoorgangers
Inleiding
Geschiedenis
Voor de ontstaansgeschiedenis van de Gereformeerde Kerk Gameren - Zuilichem wordt verwezen naar het boek van C. Smits. De afscheiding van 1834, deel I: Gorinchem en 'Beneden Gelderland' (Oudkarspel 1971). In inventarisnummer 3121/80 van dit archief, de gemeentegids uit 1987, zijn veel historische gegevens zijn opgenomen. Voor een goed begrip van de indeling en samenstelling van de archieven vermeld ik hier slechts dat de gereformeerde kerk Gameren - Zuilichem is ontstaan per 1 mei 1970 uit de samengevoegde kerken Gameren, Well (-Nederhemert ) en Zuilichem. De kerk van Aalst was al per 11 november 1965 samengevoegd met Zuilichem. Er is dus sprake van meerdere archieven. De kerk van Poederoijen is in 1943 opgeheven. Van deze kerkgemeente zijn in deze inventaris geen stukken opgenomen. Waar die nog eventueel berusten is onbekend. De in deze inventaris beschreven archieven hebben veel lacunes. Er zouden nog stukken van de kerk van Aalst bij particulieren berusten. Veel is ook in der jaren verloren gegaan. Van het archief van de kerk van Gameren zijn slechts stukken aanwezig vanaf 1942. Dat is niet verwonderlijk, juridisch heeft de (Nederlands) Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) te Gameren recht op het bezit van de archiefbescheiden van vóór 1944 (zie archiefblok 3163). Het is verheugend dat de oudste stukken van Well (-Nederhemert) bewaard zijn gebleven. Smits schrijft dat het gehele archief verloren is gegaan. Met behulp van de nu voorhanden zijnde stukken kan zijn boek op dit punt dus worden aangevuld.
Archief
Aanvulling
J.J.A. Buylinckx januari 1990 en 2014, S.E.M. van Doornmalen november 2008

Kenmerken

Datering:
1835 - 1999