Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidij...

3063 Archief van het Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk, 1838 - 1941

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Polderdistrict Boven de Meijdijk 1838 - 1941
2. Toelichting bij de gewijzigde versie
3063 Archief van het Polderdistrict Bommelerwaard boven de Meidijk, 1838 - 1941
Inleiding
2.
Toelichting bij de gewijzigde versie
De heer P. de Jong, jarenlang secretaris van het Polderdistrict Bommelerwaard (boven de Meidijk), begon, waarschijnlijk eind jaren zestig of begin jaren zeventig van de 20e eeuw, met het afzonderlijk beschrijven van die dorpspolderarchieven en wilde daartoe de gedeelten uit de diverse deelinventarissen van de dorpspolders per dorpspolder samenvoegen. Bovendien maakte hij een begin met het ontdubbelen van het districtsarchief en de archieven van de dorpspolders. In het districtsarchief berustten namelijk met name grote hoeveelheden dubbelen van de financiële jaarstukken en het leek zinloos al die stukken te bewaren, zeker toen ze na de opheffing van de dorpspolders in 1954 allemaal in dezelfde bewaarplaats waren komen te berusten. De heer De Jong wilde de aanpak van de archieven van de dorpspolders alfabetisch afwerken, maar kwam niet verder dan de dorpspolders Aalst, Ammerzoden-Well, Bruchem, Delwijnen en Driel. De financiële jaarstukken van de genoemde dorpspolders zijn dus na de inventarisatie van Renting door De Jong uit het districtsarchief verwijderd. Vandaar dat van die dorpspolders de begrotingen en jaarrekeningen met bijlagen niet meer in deze inventaris terug te vinden zijn. Degenen die die stukken wil zien, wordt verwezen naar de inventarissen van de genoemde dorpspolders.
In het kader van het gereedmaken van alle (voorlopige) inventarissen van het streekarchief voor internet, was enige standaardisatie en aanpassing van veel inventarissen nodig. In dat kader is door ondergetekende ook deze inventaris van dit archief aangepakt. Er werd een nieuw decimaal rubriekenschema ontworpen en veel beschrijvingen werden aangepast en daar waar mogelijk samengevoegd en verduidelijkt. Het is niet zo dat alle beschrijvingen een op een werden gecontroleerd en verbeterd. Dat laatste zal zeker nog eens nodig zijn. Voorlopig ontbreken daarvoor echter de middelen en een grote prioriteit genieten deze werkzaamheden niet, nu er toch een redelijke toegang beschikbaar is.
In september 2005 is een legger van de Waalbandijk uit ca. 1926 toegevoegd welke was afgegeven bij het kantoor van het Waterschap Rivierenland.
De beschrijvingen werden in een database ingebracht door mw. C. van Ooijen van het Streekarchief Bommelerwaard.
De omvang van het archief bedraagt 92 strekkende meter (2808 inventarisnummers). Aan de openbaarheid van de stukken zijn geen beperkingen gesteld.
J.J.A. Buylinckx, februari 2005.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
91,62