Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Commissie van toezicht op het beheer van de l...

3043 Archief van de Commissie van toezicht op het beheer van de landerijen van de gemeente Zaltbommel, 1875-1942

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Geschiedenis
3043 Archief van de Commissie van toezicht op het beheer van de landerijen van de gemeente Zaltbommel, 1875-1942
Inleiding
2. Context
2.2.
Geschiedenis
De commissie uit de gemeenteraad van Zaltbommel was belast met het toezicht op het beheer van de gemeentelijke landerijen (bezit aan landbouwgrond) en het dienen van advies over het beleid terzake. Het was een zogenaamde "commissie van bijstand."

De gemeente bezat van oudsher nogal wat landbouwgrond in de Bommelerwaard en de Tielerwaard. In de Bommelerwaard niet alleen in Zaltbommel, maar ook vooral in Driel en Bruchem. In de Tielerwaard in de dorpen Geldermalsen, Deil, Haaften, Enspijk, Rumpt en Hellouw. Die grond werd verpacht, grotendeels aan boeren. In de omvang van het bezit kwamen nog wel eens wijzigingen. In 1932 omvatte het bezit bijvoorbeeld nog ruim 116 hectaren.

Er was een gemeentelijke opzichter aangesteld die rapporteerde aan de commissie. Vanaf 1914 werd er een gezamenlijke opzichter aangesteld, samen met het Groote Bommelsche Gasthuis en het Gecombineerde Weeshuis der Hervormden te Zaltbommel. In 1918 was het gezamenlijk bezit van de beide instellingen en de gemeente ruim 288 hectaren.

De oudste stukken dateren uit 1875, de jongste uit 1942. De commissie hield op te bestaan kort nadat in 1941 de gemeenteraden werden opgeheven en ook op lokaal niveau de eenhoofdige leiding werd ingevoerd. Na de oorlog is de commissie niet teruggekeerd.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Alle stukken zijn openbaar.
Omvang in meters:
0,12
Archiefnaam:
Archief van de Commissie van toezicht op het beheer van de landerijen van de gemeente Zaltbommel