Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Werkliedenvereniging Hulp naar Vermogen te Za...

3038 Archief van de Werkliedenvereniging Hulp naar Vermogen te Zaltbommel, 1875 - 1988

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Korte gechiedenis
De Werkliedenvereniging Hulp naar Vermogen te Zaltbommel werd opgericht op 18 augustus 1875. Het was de eerste arbeidersvereniging van Zaltbommel. De vereniging stelde zich volgens de eerste statuten ten doel: 'door alle gepaste en wettige middelen zowel het zedelijke welzijn als de stoffelijke welvaart harer Leden te bevorderen en te verbeteren'. Zij trachtte dit doel te bereiken door 'eendracht te kweken en verbroedering te bewerken tussen de Leden', door 'het voeren van gedachtenwisseling over onderlinge en algemeene belangen' en door 'het onderling verleenen van hulp in hulbehoevende omstandigheden, doch hoofdzakelijk bij ziekte'. Aanvankelijk komt men bijeen in hotel Burgerlust, maar na 1œ jaar verhuisde men na het gebouw van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Na enkele jaren werd in de Boschstraat een Volksbondshuis gevestigd (geopend in 1884), waar onder andere vergaderingen werden gehouden en uitvoeringen verzorgd. De vereniging richtte een ziekenbus op (ziekteverzekering) en later ook een pensioenfonds. In eerste instantie maakte de vereniging deel uit van het Nederlands Verbond van Werklieden, maar scheidde zich daarvan al af in 1876.
2. Het archief
Het archief is in 1990 geschonken aan het streekarchief door de heer A. van der Meijden, J. van Oldenbarneveldtstraat 50 te Zaltbommel. Hij was de laatste penningmeester van de vereniging. Het archief is helaas niet compleet. Zo ontbreken over een aantal jaren de notulen van de bestuursvergaderingen en zijn er geen jaar- en kwartaalrekeningen bewaard gebleven van ná 1935. In 2007 werd een aanvulling ontvangen via de heer H. Klijmij, Boschstraat 73 te Zaltbommel, bewoner van het voormalige Volksbondshuis. De stukken betroffen ook hoofdzakelijk het Volksbondshuis.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1875 - 1988
Plaats:
Zaltbommel
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1875 - 1988
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
3,50
Gemeente:
Zaltbommel
Locatie:
Zaltbommel
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS