
Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.
Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:
• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen
De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.
De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.
De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.
Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

- Kenmerken
- Inleiding
- Noten
- Literatuur
- Inventaris
Het cartularium is aangelegd in de jaren 1530-1538 onder het bewind van de 'heylichgheest ind ghasthuijssmesters' Jacob Rolofssz. Besirsz. en Dirck Aertsz. die Wijnter. Het bevat afschriften van akten vanaf 1308. Nadat het register is aangelegd in een mooi regelmatig handschrift zijn er op het einde van de zestiende eeuw in een ander handschrift nog een aantal afschriften van akten uit de periode 1588-1593 aan toegevoegd. Het cartularium is ingedeeld naar de namen van de plaatsen waar het gasthuis bezittingen had. Daarbij is de binnenstad van Zaltbommel nader onderverdeeld naar straatnamen. Het grootste deel van de akten is in het latijn een minderheid in het Nederlands
- Groot, J.H. de: Zaltbommel; stad en waard door de eeuwen heen, Zaltbommel, 1979.
meer informatie over MAIS-(M)DWS