Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

3026 Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
2.1. Naam van de archiefvormers
2.2. Institutionele geschiedenis
2.2.1. Instelling
2.2.2. Inrichting bestuur
2.2.3. Personeel
2.2.4. Wol- en Sajetfabriek
3026 Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis
2.2.4.
Wol- en Sajetfabriek
Zoals in zoveel steden in het begin van de 19e eeuw, was ook in Zaltbommel het plan geopperd voor een werverschaffende instelling. In 1802 polsten de regenten van het Gecombineerd Weeshuis te Zaltbommel verschillende bestuurscolleges over de oprichting van een Wol- en Sajetfabriek annex Spin- en Leerschool. 28) Het doel was de armen, met name in de winter, aan werk te helpen, en zodoende hen in eigen levensonderhoud te laten voorzien. Tevens konden kinderen in de Spin- en Leerschool onderwijs krijgen om zo, hoopte men, later niet tot de bedelstraf te vervallen zoals hun ouders. Omdat het Weeshuis alleen niet over voldoende middelen beschikte om deze onderneming op poten te zetten, zochten de bestuurders van dat Godshuis in 1804 steun bij de Diakonie der Hervormde Gemeente en het Gasthuis. Als beginkapitaal werd voor fl. 3000,- aan obligaties uitgegeven tegen een rente van 5 procent. Voor ieder derde deel verbonden Weeshuis, Diakonie en Gasthuis zich in deze onderneming. Daarnaast stelde het Gasthuis een aantal vertrekken ter beschikking om de onderneming te huisvesten. Er werd een werkbaas aangesteld, die het geheel in goede banen moest leiden.
In de ruim tien jaar van haar bestaan werd voordurend verlies geleden en na vele pogingen het geheel beter te laten functioneren werd toch in oktober 1815 door het Weeshuis, Diakonie en Gasthuis besloten tot instelling van een commissie tot liquidatie. 39) De dan werkzaam zijnde werkbaas Erdbrink nam een gedeelte van de inboedel over en zette, dan als eenmanszaak, de Wol- en Sajetfabriek voort tot 1834, wanneer ook hij besluit het bijltje er bij neer te gooien.
2.3. Geschiedenis van het archief
2.4. Verwerving
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding
9. Noten bij de inleiding.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
11
Trefwoorden:
Geografische namen: