Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Herwijnen, 1920-1936

2508 Archief van het gemeentebestuur van Herwijnen, 1920-1936

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
1.1. Algmeen
1.2. Gemeentebestuur
1.3. Gemeentepersoneel
1.4. Werkgelegenheid
1.5. Cultureel en verenigingsleven
2508 Archief van het gemeentebestuur van Herwijnen, 1920-1936
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
1.5.
Cultureel en verenigingsleven
In Herwijnen bestond in de periode 1920-1936 een bloeiend verenigingsleven. Een aantal verenigingen hield zich bezig met de behartiging van specifieke belangen. Voorbeelden hiervan zijn de landbouwvereniging Herwijnen, de werkliedenvereniging ‘Onderling Hulpbetoon’, de vereniging Het Groene Kruis afdeling Herwijnen, de Ned. Vereeniging van Fabrieksarbeiders (sters) afdeling Herwijnen, de Onderlinge Varkensverzekering ‘Samenwerking’, de Vredesgroep Herwijnen en de steenkolenbond/coöperatieve brandstofvereniging ‘Eben Haëzer’.
Meer culturele verenigingen waren Chr. mondaccordeonvereniging ‘Juliana’, het Herwijnsch Mannenkoor, Chr. Meisjesvereniging ‘Tarwegraan’, Chr. Jongensvereniging ‘Pniël’, Chr. Meisjesvereniging ‘Dorcas’, Dameskoor ‘Irene’, Fanfarekorps ‘Wilhelmina’, Chr. Dameskoor ‘Alpenroos’, kinderzangkoor ‘Jong Neerland’, Gemengde Zangvereniging ‘Eendracht zij ons streven’, Chr. Meisjeskoor ‘Mahalaël’, Zondagsschoolvereniging ‘Bethel’ en de Oranjevereniging.
Al deze verenigingen maakten voor het houden van vergaderingen, repetities, uitvoeringen e.d. gebruik van de lokalen van de openbare lagere school. Binnen Herwijnen bestond geen dorpshuis en uitgezonderd het café Waalzicht ook geen lokaliteit waar dergelijke activiteiten konden plaatsvinden.
1.6. Onderwijs

Kenmerken

Datering:
1920-1936
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
7,8
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het gemeentebestuur van Herwijnen 1920-1936
Categorie:
  • Zonder categorie