Archieven

 

Uw zoekacties: U.T.D. (Universele textiel Drukkers) van Krom te Tricht, 1966 - 2013

2233 U.T.D. (Universele textiel Drukkers) van Krom te Tricht, 1966 - 2013

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van het bedrijf
2233 U.T.D. (Universele textiel Drukkers) van Krom te Tricht, 1966 - 2013
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis van het bedrijf
In 1967 richten Piet Hein Krom (Amsterdam, 1944) en zijn vader Herman Christoph Krom (1909 - 1985) een commanditaire vennootschap onder de naam U.T.D. Universele Textiel Drukkers (hierna kortweg U.T.D. genoemd) op, waarbij de zoon de beherende en de vader de commanditaire (kapitaalverstrekkende) vennoot zal zijn. De nieuwe onderneming is gevestigd in Heemstede en heeft tot doel ‘het bedrukken van textiel en andere materialen’ (zie inventarisnrs. 13 en 14). Het bedrijfsgebouw wordt echter door de assuradeur omschreven als een vlaggendrukkerij, wat wijst op (gedeeltelijke) voortzetting van een traditie die al vijf generaties in de familie Krom onderhouden wordt: de fabricage en verkoop van touwwerk, vlaggen en andere scheepsartikelen. Het begin van deze traditie ligt in de overname van de Amsterdamse ‘affaire van Andries de Jong, in touw en matten enz.’ door Jan Lodewijk Krom en een compagnon in 1847 ( inventarisnrs. 24 en internet: www.winkelhistories.com ).
De winkel op het Muntplein in Amsterdam bestaat nog steeds en wordt gedreven door een nazaat Krom. De nieuwe onderneming in Heemstede heet niet voor niets Universele Textiel Drukkers. Zij gaat zich niet namelijk alleen toeleggen op het bedrukken van vlaggen, maar wil juist een grote variëteit aan bedrukte stoffen, zoals T-shirts, tassen, schorten, hand- en theedoeken, in productie nemen. De bedrijfsruimte voor de textieldrukkerij aan de Leidsevaartweg 97 te Heemstede blijkt al gauw te klein te zijn. In 1971 verhuist het bedrijf naar het centraal in het land gelegen Tricht. Daar koopt Krom senior diverse panden aan de Kerkstraat, te weten een huis op nummer 19, de voormalige Gereformeerde Kerk op nummer 21 en de daaraan vastgebouwde kosterswoning op nummer 23. Krom Senior overweegt om voor zijn eigen onderneming Andries de Jong in de boomgaard een opslagloods voor vlaggenmasten te bouwen. Alles in de overweging dat aanvoer en transport vanuit dit punt in Nederland de voorkeur geniet.
De drukkerij maakt gebruik van de kerk, terwijl beherend vennoot en directeur Piet Hein Krom zelf het vroegere kostershuis gaat bewonen. In 1973 durft Krom junior het aan om het complex aan de Kerkstraat met behulp van een door zijn vader verleende hypothecaire geldlening over te nemen. Een jaar later richt Piet Hein Krom samen met zijn echtgenote een besloten vennootschap onder dezelfde naam op, waarbij eerstgenoemde als directeur zal optreden. De ontwikkelingen verlopen zeer voorspoedig. Aangezien de Verenigde Staten de bakermat van het T-shirt en meer in het bijzonder van het bedrukte T-shirt is en de industrie van de fabricage van bedrukte kleding daar het eerst tot volle bloei kwam, ligt het voor de hand dat de U.T.D haar textieldrukmachines daar vandaan haalt.
Omstreeks 1974 betrekt het een vierkleurendrukmachine uit Chicago en in 1987 bestelt directeur P.H. Krom persoonlijk in Atlanta een zeer kostbare computergestuurde machine voor het razendsnel bedrukken van textiel. Een machine die op dat moment in die staat van ontwikkeling nog nergens in Europa is geïntroduceerd. Eenmaal in Tricht geïnstalleerd blijkt het apparaat veel aanloopproblemen te geven en duur in onderhoud en gebruik te zijn. Grote aantallen van misdrukken en vlekken. Er zijn drie medewerkers nodig om ermee te kunnen produceren. De produktie snelheid voor opdruk van t-shirts in 4, 5, of 6 kleuren ligt op de 5 á 600 per uur . Het ergste is dat de productie na een jaar nog steeds niet - letterlijk en figuurlijk - vlekkeloos werkt. Maanden voordat de machine zal worden geleverd heeft U.T.D. een enorme order portefeuille met opdrachten. De machine is juist gespecialiseerd in het drukken van grote formaat opdrukken, grote designs. Er kan nauwelijks worden geproduceerd. Bestaande machines kunnen de drukformaten niet drukken. Dat leidt tot spanningen in het bedrijf. Grote orders kunnen niet tijdig worden uitgeleverd. U.T.D. verliest medewerkers en klanten.
De Amerikaanse leverancier van de machine krijgt het probleem niet opgelost en laat het afweten. Rechtskundige adviseurs worden geraadpleegd om U.T.D. te adviseren. Inschakeling van gespecialiseerde research techneuten vinden het probleem na een week. Zij omschrijven een nieuw recept voor de gecomputeriseerde besturing. Na 2 weken is het programma geschreven en worden de chips geplaatst. De machine functioneert uitstekend. Ondanks dat het 15 maanden heeft moeten duren heerst er grote blijdschap. Een aantal weken daarna blijken de langdurige spanningen en problemen opnieuw zijn tol te eisen.
De directeur P.H. Krom wordt midden 1988 in ernstige toestand in het ziekenhuis opgenomen. Dit kan geruime tijd gaan duren . De heer D. Kits, de rechterhand van P.H.Krom, neemt zijn werkzaamheden over.Na een verblijf van 2 maanden, herstel van Pancreatitis, verlaat P.H.Krom het ziekenhuis, hij kan en mag voorlopig niet werken. Advies is om de onderneming snel te verkopen. P.H. Krom wil daar nog niet aan en blijft op de achtergrond actief. In 3e kwartaal 1990 geeft D.Kits te kennen dat hij het bedrijf wil gaan verlaten om zich elders verder te ontwikkelen. Mede door zijn ervaring in dit vakgebied, kennis van klanten en textiel in het algemeen heeft dit bericht een enorme weerslag op het bedrijf en de medewerkers. Kroonprins D. Kits werd al jaren als de toekomstige directeur gezien.
In maart 1991 treedt de Hr. E. C.H. Zellerer als commercieel directeur in dienst van de U.T.D. textiel drukkers bv. Wanneer P.H. Krom terugtreedt, blijft hij nog wel algemeen directeur van de U.T.D. De in 1981 door hem opgerichte holdingmaatschappij Omni-Beheermaatschappij, waarvan hijzelf ook directeur eigenaar is, bezit de aandelen van de U.T.D. textiel drukker bv. De oprichting van deze maatschappij geschiedt in feite door U.T.D. de naam Omni-Beheermaatschappij te geven en haar tot holdingmaatschappij van de tegelijk nieuw opgerichte U.T.D te maken.
Eind december 1991 koopt Zellerer met behulp van zijn eigen nieuw opgerichte holdingmaatschappij Synergie b.v. de aandelen U.T.D. textiel drukkers bv. van Omni Beheermaatschappij Tricht b.v. Het gaat de U.T.D. onder Zellerer echter niet voor wind. Door uittreding en verloop van vakbekwame medewerkers loopt de kwaliteit terug. Het is een zeer gespecialiseerd vak. Na een mislukte poging tot fusie met een andere partij wordt in 1994 het faillissement over het textieldrukbedrijf uitgesproken. Aangezien de gebouwen waarin de U.T.D. was gehuisvest eigendom van de Omni Beheermaatschappij Tricht b.v.zijn en daarom buiten de failliete boedel zijn gebleven, blijft P.H. Krom nauw bij de liquidatie van zijn voormalige textieldrukkerij betrokken. Dat er ook sprake is van emotionele betrokkenheid blijkt later, wanneer hij het plan opvat om de nog bij hem berustende archivalia van de U.T.D. en van enkele aanverwante papieren naar een openbare archiefbewaarplaats over te laten brengen, zodat ze voor het nageslacht bewaard blijven. Om zijn kennis over dit bedrijf, in het bijzonder over de technische aspecten en commerciële aspecten daarvan, niet verloren te laten gaan, legt hij die vast in, wat misschien het beste kan worden aangeduid als ‘documentatiedossiers’ . Deze vormen samen een documentatieverzameling, die als ‘Collectie Documentatiedossiers over de U.T.D. , in 2013 samengesteld door P.H. Krom’ aan de inventaris is toegevoegd.
1.2. Het archief

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
beperkt voor enkele stukken
Omvang in meters:
1,87