Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Deil, 1811 - 1977

2145 Archief van het gemeentebestuur van Deil, 1811 - 1977

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
2.1. Naam van de archiefvormer(s)
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
2.3. Geschiedenis van het archief
2145 Archief van het gemeentebestuur van Deil, 1811 - 1977
1. Inleiding
2. Context
2.3.
Geschiedenis van het archief
In 1827 informeert de districts commissaris van den Tielerwaard en van Buren en Culemborg naar de aanwezigheid van "verzamelingen archieven". Het antwoord lijkt daar niet bewaard te zijn gebleven, want op 1847 volgt eenzelfde verzoek van de districts commissaris..
De waarnemend burgemeester informeert kort na de tweede wereldoorlog in juni 1945 of er zich wellicht in Doetinchem (waar NSB burgemeester Andriessen zich bevond) nog archiefbescheiden van de gemeente Deil zijn gevonden, maar dit was niet het geval.

Het archief lijkt overigens behoorlijk compleet te zijn.

Het archief was ten tijde van de overdracht aan het Streekarchivariaat West-Betuwe (SAWB) voorzien van een dossierinventaris, in 2013 is deze inventaris omgezet naar een deugdelijke dossierinventaris door F.C. Mink-Gijzen, archivaris bij het Regionaal Archief Rivierenland (RAR). Het archief kende bij het RAR twee archiefnummers: 2145 en 2162. Dit had er mee te maken dat een losse serie van correspondentie geïnventariseerd was in een tweede toegang. Dit is nu hersteld, er is 1 toegang met het archiefnummer 2145.

Op 4 maart 2013 bedraagt het archief: 46,25 meter. Na afloop van de bewerking bedraagt het aantal meters: 40,75 meter op 2 oktober 2013. Er waren door de tijd een aantal series gevormd: de dossiers van de nummers 1 t/m 2480 en de serie 3000 t/m 3063 (de laatste serie betrof de serie van de bevolkingsregisters en registers van de ambtenaar van de burgerlijke stand, die tot 2009 bij het SAWB als 1 aparte serie werden bewaard. Er was ook nog 6,25 meter gevarieerd los materiaal, wat nu ook beschreven is. Uit het archief zijn hoofdzakelijk overbodige personeelsdossiers vernietigd in 2013. Met name het oudere archiefmateriaal is behoorlijk vies. Een deel van de financiële administratie is met vocht in contact geweest en daardoor van zeer slechte kwaliteit. Op het moment dat de materiële staat ervoor zorgt dat een stuk niet raadpleegbaar is, wordt dit bij het inventarisnummer vermeldt en kunt u het archiefstuk ook niet opvragen in de studiezaal van het RAR.
2.4. Verwerving
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt
Omvang in meters:
45,50