Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het dorpsbestuur Buurmalsen en Tricht, 1594 - 1811

2136 Archief van het dorpsbestuur Buurmalsen en Tricht, 1594 - 1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Toelichting
3. Bijlagen
3.1. Bijlage I: Inhoud inv.nr. 245
2136 Archief van het dorpsbestuur Buurmalsen en Tricht, 1594 - 1811
3. Bijlagen
3.1.
Bijlage I: Inhoud inv.nr. 245
18e eeuw: Ordonnantie ofte Recht van verscheidinge in den Graafschappe van Buren op 14 april 1393 verleend door Allart, heer van Buren; kopie.
1663: Lijst van huislieden te Buurmalsen en Tricht die beschikbaar waren voor het verrichten van herendienst en voor werkzaamheden aan de Aals- en Lingedijken en die al dan niet beschikten over wagens en paarden.
1668: Brief, met bijlage, aan de raden van de prins van Oranje met toezending van de processtukken in het geschil tussen Johannes van der Noort, makelaar van de stad Amsterdam en jonker Bernt Ketel; kopie.
1691: Stukken betreffende de vervanging van de schout Godert Boers.
1692: Transport van ondermeer een huis en boomgaard aan de Lingedijk onder Buurmalsen, ten oosten Jan Gerritsz Goes, ten westen Daniel Cool, ten zuiden de Lingedijk en ten noorden de schout Boers, in totaal voor f 600; fragment. Tot de betrokken partijen behoorden Frederick Antonisz de Braeff en Roelof en Anna Schoenmaecker.
1699: Verklaring van schepenen en secretaris huis aan huis te hebben gecollecteerd voor de wegens geloofsovertuiging buitenlandse vluchtelingen.
1701: Opgave van de lasten door de secretaris van de lasten van het goed Het Hoff gelegen onder Tricht
1706: Verzoek aan de drossaard Louis van Steelandt, oppervoogd van de onmondige kinderen door Rembout Petersz de Munter en Jan Jansz Boekweijt als bloedvoogden over de kinderen van Daniel Willemsz Drost waarbij zij verzochten om een hypotheek groot f 60 te mogen vestigen op het huis aan de Lingedijk; toegestaan, met minuut.
N.B. Het geld was bestemd voor de aanschaf van timmergereedschap voor Hendrick Daniels bij Aert Jansz tot Deil aan het werk en voor kleding en linnen voor Lysbeth Danielss die in mei naar Alkmaar vertrok om te gaan dienen.
1707: Stukken betreffende de overbrenging van de gerechtskamer van het huis van de schout Godert Boers naar de herberg van Cornelis van de Voorn te Tricht.
1731: Voorwaarden van de verkoop voor f 600 door het echtpaar Gerrit Hol en Maria Peterse van Santen, wonende te Zoelen, aan het echtpaar Franck Petersz van Santen en Willemke Janse, wonende te Geldermalsen, van 17 hond bouwland gelegen in de Lagemaat onder Tricht achter Lucashoff, ten oosten de Meersteeg, ten westen de heer Wanray, ten zuiden de kopers en ten noorden Gerrid van Steenis.
1739: Verklaring afgelegd door Jan Kivit van Lodewijk Nihof f 70 te hebben ontvangen tegen een jaarlijkse rente van 3%.
1746: Huwelijkse voorwaarden opgemaakt door het aanstaande bruidspaar Cornelis van Santen en Sijtje Jans van Meteren, de laatste bijgestaan door haar vader Jan van Meteren.
1754: Uittreksel uit het signaat van het dorp Herwijnen waarbij Maarten van Meteren en Anneke van Heukelum verklaarden aan Gijsbert en Roelof van Me[e]teren om 1/3 deel in vier morgen weiland gemeen met Beerent Niehof en Jacob Schoenmaker gelegen onder Tricht te transporteren.
1756: Specificatie van het salaris en verschot van mr. J.C. Montanus uitgegeven in de procedure tot aanwijzing van de voogden van Berent Nuhoff, weduwnaar van Geertruij van Santen wonende te Tricht.
1759: Verzoek aan de drossaard Warnerus Curtius, oppervoogd van de onmondige kinderen, door Aardt van der Sluijs, weduwnaar van Willemijntje Claas Kievidt overleden in 1752 te Tricht, gelet op zijn voornemen opnieuw te trouwen, om het kindsdeel van zijn negen jaar oude zoon Claas Aardtsz van der Sluijs te regelen en zijn broer Gerrid van der Sluijs en zwager Steven Claasz Kievidt te benoemen tot voogden; ingewilligd, met aantekening uit 1783 dat het kindsdeel aan de zoon was uitbetaald.
1763: Verzoek van Aardt van der Sluijs, weduwnaar van de in april te Tricht overleden Grietje van Wijk, gelet op zijn voornemen opnieuw te trouwen, de kindsdelen van zijn minderjarige kinderen Hendricus (7 jaar), Beligje (3 jaar) en Jannigje (1 jaar) te regelen en zijn zwagers Steven Claasz Kievidt en Cornelis van Opijnen, beiden wonende te Tricht, te benoemen tot voogden; ingewilligd, met aantekening uit 1783 dat het kindsdeel aan Hendricus was uitbetaald.
1766: Akte van procuratie door het Kapittel van Sint Pieter te Utrecht aan de heer A. Koijman, rentmeester van hun tienden en inkomsten in het graafschap Buren, om voor het gerecht van Buurmalsen te transporteren aan Wernerus Curtius, heer van Nieuwaal, Oud-Wulven en Waijen een morgen bouwland gelegen in de Bulk, liggende naast de vier morgen vijf hond vanouds genaamd het Drosten Bosch, toebehorende aan dezelfde Curtius, 14 hond verdeeld in twee percelen van elk zeven hond op de Lage Spijk, waarvan zeven hond belend aan het land van G. van Santen en Versendaal en zeven hond aan de Lingedijk in de bouwinge genaamd de Koppel, behorende tot de kerke- en pastoriegoederen.
1771: Voorwaarden van de openbare verpachting door Cornelis van Versendaal en Cornelis van Rijnberk, testamentaire voogden over de onmondige kinderen van het echtpaar Egje van Versendaal en haar gewezen man Claas van Rijnberk voor vier jaar van het grasgewas in de boomgaard De Groote Verfdde onder Tricht om te weiden, drie morgen weiland aan de Nieuwe Steeg onder Buurmalsen en tien hond bouwland in de Hoge Maat in de bouwing Den Treeft onder Buurmalsen.
- Voorwaarden van de openbare verkoop door de erfgenamen van het echtpaar Gijsbert van Meeteren en Jenneke Kemp, te weten de meerderjarige kinderen en Cornelis van Gijsbert van Meeteren als voogden over de minderjarige kinderen van de allodiale goederen bestaande uit een huizinge en hofstede met berg, schuur, bak- en duifhuis, idem boomgaarden en annexe griendingen, bouw- en weilanden binnen- en buitendijks op 't Zand aan de Lingedijk onder Tricht, verder nog een huizinge met boomgaardje en erf en vier percelen bouw- en weilanden, twee morgen drie hond bouwland in de Stijlweerd en een morgen twee hond bouwland in de Middelmaat onder Tricht ten oosten de Meersteeg, ten westen F.J.C. Plucker ten zuiden de heer Heerema en ten noorden Jacob van Steenis.
- Verklaringen van ontvangsten van twee keer f 85 voor de door Gijsbert van Meeteren bovengenoemde aangekochte een morgen twee hond bouwland gelegen in de Middelmaat.
1773: Voorwaarden van de openbare verpachting voor de jaren 1773-1779 door Teunis van der Griend en Nicolaas van Everdingen als voogden over de vier minderjarige kinderen van Teuntje van der Griend en haar gewezen eerste man Peter Otto Verweij en haar tweede man Gerrit Coedam van twee percelen bouw- en weiland, te weten een perceel groot zeven hond bouwland gelegen op de Lage Spijk aan de Achterstraat onder Buurmalsen met aan weerszijden de heer De Rotte en het tweede perceel drie morgen twee hond weiland gelegen op de Smeeren onder Buurmalsen ten einde de Calvercampe genaamd de Grote Camp met houtgewas, aan een zijde belend door de weduwe van Wouter van Scherpsenseel en aan de andere zijde Hessel ....
1779: Voorwaarden van de openbare verpachting voor de jaren 1779-1785 door Teunis van der Griend en Nicolaas van Everdingen als voogden over de vier minderjarige kinderen van Teuntje van der Griend en haar gewezen eerste man Peter Otto Verweij en haar tweede man Gerrit Coedam van twee percelen bouw- en weiland, te weten een perceel groot zeven hond bouwland gelegen op de Lage Spijk aan de Achterstraat onder Buurmalsen belend aan een zijde door de heer De Rotte en de andere zijde door Goossen van Versendaal en het tweede perceel drie morgen twee hond weiland gelegen op de Smeeren onder Buurmalsen ten einde de Calvercampe genaamd de Grote Camp met houtgewas, aan een zijde belend door de weduwe van Wouter van Scherpsenseel en aan de andere zijde Simon Honhemius.
1782: Voorwaarden van de openbare verkoping door Gerrit van Beusichem namens de heer mr. J. Carel Sondag op last van de raden en rekenmeesters van de Prins van Oranje van de door Hijman de Wolf uit de pandingen ontslagen aard- en andere vruchten toebehorende aan Teunis van Ingen, afkomstig uit de boomgaard staande bij Van Ingens huis onder Buurmalsen.
N.B. Het betrof de aardappelsoorten Stoelematters en Balgeelen en verder bonen, kool, wortelen, hennip en turkse weit.
1783: Voorwaarden van de openbare verkoping door Steven Claasz Kievid en Cornelis van Opijnen, beiden wonende te Tricht, als voogden over de onmondige kinderen van het echtpaar Aart van der Sluijs en Grietje van Wijk, genaamd Hendricus, Belike en Jan-nigje van der Sluijs en verder de meerderjarige kinderen Klaas van der Sluijs (uit het eerste huwelijk met Willemijntje Klaasz Kievid) en diens halfbroer Hendricus van der Sluijs en hun stiefmoeder Aaltje van Hattum, weduwe van Aart van der Sluijs, van een klein huisje en beterschap met de griendinge daarbij behorend gedeeltelijk liggende op de Gemeente tegenover de hofstad Crayesteyn te Tricht, ter delging van de openstaande schulden en waarbij het eventueel resterende als kindsdeel ten goede kwam van Jannigje van Sluijs.
N.B. Hendricus van der Sluijs was meerderjarig, Belike van der Sluijs overleden en Jannigje van der Sluijs oud circa 20 jaar.

- Borgstelling door het echtpaar Meelis de Braaff en Maijke Claasz Kievid, wonende te Tricht, voor hun en hun erfgenamen het bedrag groot f 300,00 voor de verkoop en transport aan Frank van den Berg van een huisje en beterschap met annexe griendinge en bepotinge staande ten dele op de Gemeente tegenover de hofstad "Crayesteyn" genaamd "De Stad Gent".
1793: Memorie van de vaste goederen gelegen onder Tricht en Buurmalsen nagelaten door de op 11 mei en 14 mei te Driel overleden jonkers Otto en Anthony van Heerma d'Holwinde aan hun broers en zuster Johannes, Hendricus en Johanna.
1796: 20e penning over 1796.: 40e penning over 1796.
1797: Taxatie door de schout en schepenen van de goederen nagelaten door de op 5 november overleden Cornelis van Oort aan de erfgenamen Susanna Johanna den Drijver, Geijsbert van Wijk, Jacob Versteeg, Arnoldus Versteeg, Hermijntje van Wijk en Maria Anna Versteeg; minuut.
1802: Taxatie door de schepenen van het door Maria Kievit, in augustus overleden te Tricht, nagelaten huisje en koolhof aan de Kerkstraat te Tricht, weerszijden belend door Sweer van der Heijde en Ary Drost, op f 250, na aangifte door de erfgenaam Sweer van der Heijde.
- Memorie van de vaste goederen nagelaten door Maria Kievit en na de dood ontruimd in augustus.
1808: transport door Anthony Knobbout, wonende op "Verzendaal" te Zoelmond, namens het Kapittel van St. Jan te Utrecht, van drie morgen land onder Tricht gelegen aan Jacob Adriaan van Zeijst, wonende te Beusichem.
1811: Verklaring afgelegd door Jacobus Warnar met zijn broer Anthony te zijn overeengekomen dat wanneer deze als conscript der schippersreserve alsnog werd opgeroepen dat hij dan zijn plaats innam.
1818: Aangifte door Joost Smits te Tricht van de nalatenschap van zijn op 11 februari te Tricht overleden dochter Wilhelmina Smits.
- Verklaring door de schout dat de overleden Anna Geijsbertje Blom geen onroerende goederen had nagelaten.
- Aangifte door Jan van Zuijlichem te Buurmalsen, namens de kinderen Mias, Jan en Maria dat zijn op 24 januari overleden moeder geen onroerende goederen had nagelaten.
1819: Aangifte door Herme[n] van Hattum te Tricht, mede namens zijn zoon Cornelis van Hattum, van de nalatenschap van zijn op 13 januari overleden echtgenote Zeijke Verlee.
- Aangifte door Klaas van Dijk, mede namens de erfgenamen Mie Sar (de moeder) en de minderjarige kinderen Hermanus, Doremi en Wouter, van de nalatenschap van zijn op 29 juli te Buurmalsen overleden zoon Wouter van Dijk.
- Verklaring door de schout dat op 29 juli Wouter van Dijk was overleden.
- Aangifte door Geijs de Bok te Tricht, mede namens de andere erfgenamen Margrieta van Reijn te Rotterdam en Carel van Reijn, van de nalatenschap van zijn op 24 augustus 1818 overleden echtgenote Cornelia van Reijn.
1826: Akte waarbij Piter en Maria Pothuisen te Buurmalsen, erfgenamen van hun broer Jan Pothuisen aan Jan Hol voor f 70 een huisje staande aan de Groenestraat te Buurmalsen overdroegen.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
1,12