Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Est en Opijnen, 1925 - 1939

2129 Archief van het gemeentebestuur van Est en Opijnen, 1925 - 1939

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis
In de periode 1925-1938 vormden de dorpen Est en Opijnen (de laatste in de volksmond Pijnen genoemd) de gemeente Est en Opijnen. Bij de gemeentelijke herindelingen in de jaren zeventig kwam een einde aan het zelfstandig bestaan en werden Est en Opijnen bij de nieuwgevormde gemeente Neerijnen gevoegd. Van oorsprong was Opijnen een langgerekt rivierdorp waarbij de huizen langs de Waaldijk en in de Zandstraat en Stoepstraat stonden. Bij de steenfabriek stonden binnendijks acht woningen bestemd voor de werknemers. Deze huizen stonden bekend onder de volksnaam 'Burt'. Est was binnenlands gelegen.
1.1.1. Gemeentebestuur
1.1.2. Middelen van bestaan
1.1.3. Vervoer
1.1.4. Culturele en verenigingsleven
2129 Archief van het gemeentebestuur van Est en Opijnen, 1925 - 1939
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis
1.1.4.
Culturele en verenigingsleven
Binnen de kernen Est en Opijnen bestond een bloeiend verenigingsleven. Bestaande verenigingen waren onder meer de Estse oranjevereniging, de Opijnse oranjevereniging, de Opijnse voetbalclub O.D.S.(Overwinnen Door Samenspel), de Opijnse mondaccordeonclub TOP(Tot Ons Plezier) en de Opijnse zangvereniging 'Crescendo'. Deze vereniging werd op 19 september 1923 opgericht. Gerepeteerd werd er in de school. Hier vond in de kerstvakantie ook de jaarlijkse uitvoering plaats. Aan deze vereniging was een kinderkoor verbonden onder de naam 'Van Knop tot Bloem'. Het koor trad ondermeer op in het café Van Berghem. In 1934-5 werd de operette 'Repelsteeltje' opgevoerd. * 
1.2. Inventarisatie

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt, uitzonderingen per inventarisnummer aangegeven
Omvang in meters:
8