Alle bestanden

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Haaften, 1937 - 1977
x2124 Archief van het gemeentebestuur van Haaften, 1937 - 1977
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

2124 Archief van het gemeentebestuur van Haaften, 1937 - 1977
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
2.1. Geschiedenis van het orgaan
2124 Archief van het gemeentebestuur van Haaften, 1937 - 1977
1. Inleiding
2.1.
Geschiedenis van het orgaan
De gemeente Haaften ligt in het meest westelijke deel van het Gelders Rivierengebied. De aangrenzende gemeenten zijn: Deil (aan de noordzijde), Herwijnen (aan de westzijde) en Waardenburg aan de oostkant. Aan de zuidkant grenst het aan de Waal. De oppervlakte van het grondgebied is ongeveer 2.145 ha. De gemeente bestaat uit de plaatsen Haaften, Hellouw en Tuil. Per 1 januari 1978 is de gemeente Haaften samengevoegd met de gemeenten Est en Opijnen, Ophemert, Varik en Waardenburg tot de nieuwe gemeente Neerijnen. Mede door haar gunstige ligging ten opzichte van allerlei stedelijke gebieden heeft de gemeente veel aantrekkelijks.
In de oorlogsperiode heeft Haaften zich over de geëvacueerden uit Deil ontfermd. De bevolking en het vee van Haaften werd niet geëvacueerd ondanks dat er wel voorbereidingen hiervoor hebben plaatsgevonden. Later arriveerden er ook enige geëvacueerden uit bijvoorbeeld Den-Haag in de gemeente. Op 17 september 1944 werden in de dorpspolder Tuil ongeveer 84 brisantbommen afgeworpen. Hierbij werden koeien, schapen en paarden gedood of gewond. Een paar woningen werden er ook behoorlijk door beschadigd. Op 8 februari 1945 werd er schade veroorzaakt door een ontploffing in een munitieopslagplaats van de Duitse Wehrmacht dat een washok bij een woning was. Hierdoor werden enkele personen gedood en een aantal gewond. De bewuste woning raakte beschadigd. Een granaatontploffing op 21 februari 1945 zorgde voor zes slachtoffers.
In de na-oorlogse jaren is er veel veranderd De sterke binding met de rivier die de gemeente kende is niet meer. Er woonden vele vissers en veel zand- en grindschippers maar deze beroepen zijn zo langzamerhand verdwenen. Door de ruilverkaveling Tielerwaard-West, welke in 1971 afgesloten, zijn de meeste landbouwbedrijven uit de dorpen verdwenen Er zijn in het buitengebied 26 nieuwe boerderijen gebouwd en 25 tuinbouwbedrijven gesticht. De vanouds in deze gemeente gevestigde steenfabriek is gemoderniseerd en geautomatiseerd.
Markante punten in het landschap zijn nog steeds de twee wipwatermolens in de polder Hellouw, de korenmolen te Haaften en de in 1968 gerestaureerde ruïnetoren van het voormalige trotse kasteel Goudenstein te Haaften.
In deze periode 1937-1977 werd de gemeente uitgebreid met woningbouw. Er werden een peuterzaal en kleuterscholen en scholen voor lager onderwijs opgericht. Wegen werden aangelegd of verbeterd. Woningen werden aangesloten op het waterleidingennet en uiteindelijk ook op het riool. Een dorpshuis werd gebouwd, een voetbalveld met speelweide aangelegd in Hellouw en Haaften kreeg zelfs een sportveldencomplex. Een openluchtzwembad werd in gebruik genomen en een bejaardencentrum gebouwd. Tussen Haaften en Tuil werd een industrieterrein aangelegd ter grootte van 30 ha, met een haven die uitkomt op de Waal, de drukst bevaren rivier van Europa. Helaas moest door dijkverzwaring een groot aantal huizen verdwijnen.
In 1962 is de wijknummering gewijzigd in een straatsgewijze huisnummering.
2.1.1. Burgemeester
2.1.2. Gemeentehuis
2.1.3. Gemeentewapen en -vlag
2.2. Geschiedenis van het archief
2.3. Verantwoording van de inventarisatie
2.4. Aanwijzingen voor de gebruiker
2.5. Bijlage 1. Haaftens Volkslied
2.6. Bijlage 2. Burgemeesters en secretarissen
2.7. Literatuur over Haaften, Hellouw en Tuil
Kenmerken
Datering:
1937 - 1977
Plaats:
Haaften, Hellouw, Tuil
Taal:
Nederlands
Dekking in tijd:
1937 - 1977
Verversingsgraad:
onregelmatig
Omvang in meters:
42
Openbaarheid:
Onbeperkt, uitzonderingen per inventarisnummer aangegeven
Gemeente:
Neerijnen
Locatie:
Haaften, Hellouw, Tuil
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS