Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Woningbouwvereniging Goede Woning te Haaften,...

2077 Archief van de Woningbouwvereniging Goede Woning te Haaften, 1920 - 1963

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis
2077 Archief van de Woningbouwvereniging Goede Woning te Haaften, 1920 - 1963
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis
De vereniging werd op 7 maart 1919 opgericht voor de periode van 29 jaar en 11 maanden. Haar doelstelling was uitsluitend werkzaam te zijn in het belang van de verbetering van de volkshuisvesting te Haaften. Deze doelstelling wilde men realiseren door het bouwen en vervolgens verhuren- bij voorkeur aan haar leden- van hygiënisch ingerichte woningen. In 1920 werd een perceel grond in de Graskamp aangekocht en een weg aangelegd. Het voornemen was 24 woningen te bouwen, van dit plan werden 8 arbeiderswoningen gerealiseerd. De braakliggende grond werd verpacht c.q. verkocht.
De leden moesten bij hun toetreding 10% van het bedrag van hun aandeel storten; elk lid moest minimaal een aandeel van f 25 bezitten. De ledenvergadering besliste over verdere stortingen. De voorzitter zat de vergaderingen voor en ondertekende met de secretaris de uitgaande stukken. De secretaris was tevens verantwoordelijk voor het notuleren van de bestuurs- en ledenvergaderingen. De penningmeester was verantwoordelijk voor de financiën. Wanneer de leveringen of het verrichten van werkzaamheden het bedrag van f 500 te boven gingen, moest de ledenvergadering gehoord worden. Aanvankelijk liep het boekjaar van 1 januari tot en met 31 december. Vanaf het boekjaar 1937 werd dit gewijzigd in 9 maart - 8 maart.

Kenmerken

Datering:
1920 - 1963
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12