Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de architecten J.W. en W.J. Nieuwenhuijse, 1899 - 2009

1261 Archief van de architecten J.W. en W.J. Nieuwenhuijse, 1899 - 2009

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Familie Nieuwenhuijse
De heren architecten Jacobus Willem Nieuwenhuijse en Willem Johannes Nieuwenhuijse werden beiden in Goes geboren. Hun ouders waren Marinus Nieuwenhuijse, geboren te Goes en Magdalena Johanna van Ossewaarde, geboren te Kattendijke. Het gezin bestond uit zes kinderen, vier jongens en twee meisjes. Jacobus Willem was de oudste en werd gemeentearchitect en directeur gemeentewerken te Tiel. Zijn jongere broer werd ook architect en vestigde zich in eveneens in Tiel.
Jacobus Willem Nieuwenhuijse 1896-1934
Willem Johannes Nieuwenhuijse 1902-1976
1261 Archief van de architecten J.W. en W.J. Nieuwenhuijse, 1899 - 2009
Inleiding
Familie Nieuwenhuijse
Willem Johannes Nieuwenhuijse 1902-1976
Hij werd geboren te Goes op 30 september 1902. Op 6 april 1934 huwde hij in Tiel met de op 15 december 1902 te Bussum geboren Wilhelmina Johannette Dinkla. Het gezin kreeg drie kinderen, twee dochters en een zoon. Willy geboren te Tiel op 10 september 1935, Willem, eveneens geboren te Tiel op 27 september 1938 en Annie Irene, geboren op 19 april 1945 te Zuidhorn in Friesland, waar het gezin in de Tweede Wereldoorlog vanuit Tiel was geëvacueerd. Hij overleed te Wageningen op 18 oktober 1976.
Architect, o.a. te Tiel
Op initiatief van zijn broer Jacobus Willem, vestigt hij zich in 1934 te Tiel als zelfstandig architect. Van zijn bureau zijn de ontwerpen gekomen voor het rusthuis Walstede in Tiel in 1939 en het rusthuis Avondvrede in Valkenburg in 1949. De aula en het toegangshek van de algemene begraafplaats aan de Papesteeg te Tiel in 1940 werden door hem ontworpen Verder zijn een aantal woningen in Tiel, o.a. de winkelpanden van kledingzaak De Blank en schoenenzaak te Kaat van zijn hand alsmede een aantal woningen in de omgeving. Na de Tweede Wereldoorlog was hij op diverse plaatsen bij de wederopbouw betrokken.
Archief
Aanwijzingen voor de gebruiker

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbekend
Omvang in meters:
1,25
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van J.W. Nieuwehuijse en W.J. Nieuwenhuijse