Archieven

 

Uw zoekacties: Dorpspolders Overbetuwe, 1652 - 1954

1091 Dorpspolders Overbetuwe, 1652 - 1954

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Verantwoording van de inventarisatie van de dorpspolderarchieven
1.2. De dijkstoel van Huissen
1.3. Verantwoording van de aanvulling en bewerking door ODRP-facilitair
1091 Dorpspolders Overbetuwe, 1652 - 1954
1. Inleiding
1.3.
Verantwoording van de aanvulling en bewerking door ODRP-facilitair
De inventaris, zoals die in 1957 door J.A. Schimmel is opgemaakt is inhoudelijk niet gewijzigd. Ook de nummering is intact gebleven. Het taalgebruik en de spelling zijn hier en daar aangepast aan de huidige tijd. De indexen zijn opnieuw gemaakt. Aangezien de inhoudsopgave is uitgebreid is het archiefschema dat Schimmel in zijn inventaris had opgenomen overbodig geworden. Het is daarom weggelaten. Vóór elke inventaris is bovendien een kaartje van de betreffende dorpspolder toegevoegd.
In de archiefbewaarplaats van het polderdistrict Betuwe in Elst, waar de archieven zijn ondergebracht, bevonden zich nog diverse stukken, die tot de beschreven archieven behoorden, maar niet in de inventaris van Schimmel waren opgenomen. Deze zijn alsnog toegevoegd aan bestaande nummers of, als dat niet mogelijk bleek, beschreven als a- en b-nummers. Een andere werkwijze is gevolgd voor het archief van de dijkstoel van Huissen 1727-1837 (1841), de rechtsvoorganger van de dorpspolder Huissen. Dit archief bevond zich tot juni 1995 in het rijksarchief te Arnhem, waarna het is overgebracht naar de archiefbewaarplaats van het polderdistrict. Het is in zijn geheel achter de door Schimmel beschreven archieven geplaatst, maar in deze inventaris op de logische plaats gezet, namelijk vóór het archief van de dorpspolder Huissen. Dit betekent, dat de oplopende nummering in deze inventaris op dat punt is onderbroken. Aan het einde van de inventaris is een verwijzing gemaakt. Voor de indeling van de stukken is het door Schimmel gebruikte archiefschema toegepast. Hoewel het archief eerder moet zijn geïnventariseerd ontbrak de bijbehorende inventaris. Niettemin is een concordans met de oude inventarisnummers opgenomen als bijlage bij deze inventaris.
Een enkele keer staat onder de omschrijving de opmerking 'Plaatsingsnummer', met een volgnummer. Dit heeft betrekking op stukken, die in verband met hun formaat niet in de archiefdozen passen. Zij zijn, horizontaal geborgen, geplaatst in een afzonderlijke reeks archiefdozen.
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1652 - 1954
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
58
Archiefnaam:
Archieven van de dorpspolders in het polderdistrict Overbetuwe
Toegangstitel:
J.A. Schimmel, aangevuld en bewerkt door P.G.J. Huismans, J.M.M. Meulenaars-v.d. Eerden en A.B. van 't Wel-Nieman, Inventaris van de archieven van de dorpspolders in het polderdistrict Overbetuwe, 1652-1954