Archieven

 

Uw zoekacties: Dorpspolders Overbetuwe, 1652 - 1954

1091 Dorpspolders Overbetuwe, 1652 - 1954

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Verantwoording van de inventarisatie van de dorpspolderarchieven
1.2. De dijkstoel van Huissen
1091 Dorpspolders Overbetuwe, 1652 - 1954
1. Inleiding
1.2.
De dijkstoel van Huissen
Een enigszins vreemde eend in de bijt van dorpspolders is de dijkstoel van Huissen. Dit bestuur vormde de rechtsvoorganger van de dorpspolder Huissen, die bij de invoering van het rivierpolderreglement in 1838 ontstond. Huissen, vaak gecombineerd met Malburgen, vormde tot 1815 een afzonderlijk ambt, dat tot in de Franse tijd niet tot het gebied van Gelderland behoorde, maar tot het Kleefse. Voor het beheer van de bandijk en de watergangen had het ambt een eigen dijkstoel. Uiteraard had het bestaan van deze dijkstoel weinig zin meer, nadat Huissen tot het Nederlandse grondgebied was gaan behoren, aangezien de bandijk ook de Overbetuwe moest beschermen. Toch hebben de dijkstoel en de geërfden vanaf 1836, toen de plannen voor de opheffing bekend werden, getracht de organisatie voor hun gebied te behouden. * 
1.3. Verantwoording van de aanvulling en bewerking door ODRP-facilitair
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1652 - 1954
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
58
Archiefnaam:
Archieven van de dorpspolders in het polderdistrict Overbetuwe
Toegangstitel:
J.A. Schimmel, aangevuld en bewerkt door P.G.J. Huismans, J.M.M. Meulenaars-v.d. Eerden en A.B. van 't Wel-Nieman, Inventaris van de archieven van de dorpspolders in het polderdistrict Overbetuwe, 1652-1954