Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het ambt en dijkstoel van de Overbetuwe, 1427 - ...

1087 Archief van het ambt en dijkstoel van de Overbetuwe, 1427 - 1838 (1855)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van de organisatie
1.2. Geschiedenis van de archieven
1087 Archief van het ambt en dijkstoel van de Overbetuwe, 1427 - 1838 (1855)
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van de archieven
De archieven van het ambt en de dijkstoel van Overbetuwe werden eertijds beheerd en bewaard door hun secretarissen. Onbekend is waar en onder welke omstandigheden zij de archieven bewaard hebben. Het ambt van Overbetuwe had al sinds de zeventiende eeuw de beschikking over een ambtshuis te Elst, waar mogelijk de archieven bewaard werden. Dit ambtshuis ging bij de opheffing van het ambt in 1825 over naar het polderdistrict. In 1939 werd een gedeelte van het oud-archief overgebracht van het Rijksarchief in Arnhem naar de nieuwe kluis in het oude ambtshuis te Elst. In het verslag van de archiefinspectie over 1940 wordt de archiefbewaarplaats vochtig genoemd en overbrenging van de archieven van de dorpspolders naar deze kluis uitgesteld. In 1941 wordt het archief uit de vochtige kluis tijdelijk overgeplaatst naar een bovenkamer van het ambtshuis en in 1942 weer in de nu voldoende droge kluis geplaatst De kluis was echter te klein om ook de archieven van de dorpspolders in te bergen. * 
De kluis in het ambtshuis was na de schade, ontstaan door Duits geschutvuur in 1944, onbruikbaar geworden en de archieven werden overgebracht naar een particuliere woning.
Na de ingebruikneming van het nieuwe ambtshuis te Elst in 1954 had men hier de beschikking over een goede kluis, waarin zowel de archieven van het district als de dorps- en buitenpolders goed bewaard konden worden.
Na de opheffing van het polderdistrict Overbetuwe zijn deze archieven in het ambtshuis van het nieuwe polderdistrict Betuwe te Elst gebleven.
De archieven van het Geestelijk Rentambt van Overbetuwe werden beheerd door het ambt, na de opheffing van het ambt in 1825 trad tot 1979 de dijkstoel op als rechtsopvolger. Van dit archief is een afzonderlijke inventaris opgemaakt
De archieven van het polderdistrict hebben de oorlogsgebeurtenissen in de Overbetuwe gedurende de jaren 1940-1945 in het algemeen goed doorstaan. Enkele stukken zijn door granaatscherven beschadigd en zijn zo nodig hersteld. Wel hebben een aantal archieven van dorpspolders de oorlog niet of slechts gedeeltelijk overleefd.
Eerder gingen al verschillende series verloren, o.a de leggers van de hectarentalen, waarvan alleen de chronologisch laatste serie is overgebleven. Helaas is nagenoeg de gehele kaartenverzameling, waarbij zich verschillende getekende kaarten uit de zeventiende en achttiende eeuw bevonden en de kaarten uit de negentiende eeuw, vernietigd. In het archief bevinden zich nog wel kopieën van de twintigste eeuwse kadasterkaarten.
Het archief van de periode tot 1938 bestaat vooral uit reeksen, zoals reeksen notulen, ingekomen stukken, rekeningen, en dergelijke. In 1937 werd de zaaksgewijze ordening, het zogenaamde dossierstelsel volgens de decimale registratuur-code, ingevoerd, waarbij eerst een eigen archiefcode, maar later die van de Unie van Waterschappen werd gebruikt.
1.3. Verantwoording van de Inventarisatie
1.4. Aanwijzingen voor de gebruiker
1.5. Literatuur
1.6. Ambtmannen
1.7. Ambtmannen, richters en dijkgraven
1.8. Dijkgraven
1.9. Secretarissen
1.10. Heemraden

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
47,50