Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Woningbouwvereniging "Beter wonen Zij ons Doe...

0929 Archief van de Woningbouwvereniging "Beter wonen Zij ons Doel" te Kesteren, 1914 - 1956

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Oprichting en opheffing
0929 Archief van de Woningbouwvereniging "Beter wonen Zij ons Doel" te Kesteren, 1914 - 1956
1. Inleiding
1.1.
Oprichting en opheffing
De woningbouwvereniging 'Beter Wonen Zij Ons Doel' is waarschijnlijk opgericht met het doel om te voorzien in goede en betaalbare woningen voor de arbeiders van de Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM). Het verlies van de bevolkingsregisters van de gemeente over de periode 1910-1945 maakt het echter onmogelijk om de bewoners van de panden te achterhalen. Het is wel kenmerkend dat de woningen gebouwd werden tegenover het stationsemplacement. In ieder geval trad de maatschappij als grootaandeelhouder op. Van de oorspronkelijke 228 aandelen à f 10,-, waren er 200 in handen van de HIJSM.
De oprichtingsbijeenkomst vond plaats op 16 januari 1914 op initiatief van de burgemeester van Kesteren, H.A. van Steenis. Op 9 maart daarop volgend werd er een bestuur gekozen. De statuten van de vereniging werden goedgekeurd bij KB van 26-5-1914 nr.40. Enkele maanden later volgde de toelating als vereniging uitsluitend in dienst van de woningbouw (KB 3-8-1914 nr.138). De statuten werden opnieuw vastgesteld bij besluit van de secretaris-generaal van Justitie d.d. 14-9-1944, 1e afd.nr.1508. Dit besluit was als gevolg van de oorlogsomstandigheden niet aangekomen in Kesteren en alsnog in 1946 met terugwerkende kracht vanaf 1-1-1944 bevestigd.
De ontbinding van de vereniging volgde op eigen verzoek, waarbij de eigendommen en schulden door de gemeente werden overgenomen en ondergebracht in een gemeentelijk woningbedrijf. In september 1951 deed het bestuur een noodoproep aan de gemeente. De vereniging bestond op dat moment uit 10 leden, waaronder de rechtspersoon de N.V. Nederlandse Spoorwegen als opvolger van de HIJSM. Van de 9 leden woonden er 5 in Kesteren. Gezamenlijk maakten zij het bestuur uit. Inmiddels hadden echter 4 van de 5 leden de leeftijd van 65 jaar bereikt. Opvolgers waren niet voorhanden. Daarom bood de vereniging haar eigendommen aan de gemeente aan, volgens artikel 25 van haar statuten. Vrijwel de gehele (financiële) administratie van de vereniging werd al verzorgd door de gemeente. Op 1 juni 1956 besloot de raad uiteindelijk tot overname van de bezittingen met ingang van 17 juni van dat jaar. De vereniging had reeds besloten in een algemene ledenvergadering van 14 mei 1956 tot opheffing per 16 juni 1956. Een officiële akte tot liquidatie werd echter pas in 1962 opgesteld, toen het Kadaster de gemeente attendeerde op het feit dat de ten naamstelling van de eigendommen nog veranderd moest worden.
1.2. Woningen
1.3. Bestuur

Kenmerken

Datering:
1914 - 1956
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Opmerkingen:
Archief van het gemeentebestuur van Kesteren
Toegangstitel:
S. v. Doornmalen, Inventaris van de archieven (...) van de Woningbouwvereeniging Kesteren 'Beter wonen zij ons doel' 1914-1956, (Lienden