Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Carillonvereniging Culemborg, 1949 - 1969

0889 Archief van de Carillonvereniging Culemborg, 1949 - 1969

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
0889 Archief van de Carillonvereniging Culemborg, 1949 - 1969
Inleiding
2. Context
2.2.
Institutionele geschiedenis / Biografie
Op initiatief van het oudheidkundig genootschap Voet van Oudheusden werd in 1949 een comité gevormd om de Barbarakerk te verrijken met een carillon. Een belangrijke motivatie was de Van Riebeeckherdenking in 1952, waar het carillon in de vieringen een rol speelde. Veel van de klokken werden geschonken door particulieren of instellingen.Deze kregen inscripties met de namen van de schenkers. Nadat het in idee in uitvoering was gebracht en het carillon besteld was, bleek veel geld nodig voor de uiteindelijke realisering. er werd daarom overgegaan tot de oprichting van een carillonvereniging, in de volksmond ook wel de klokkencommissie genaamd, die het geld door donaties en contributies bijeen moest brengen. Ledenwerving was daarom een belangrijk onderdeel van de taak van de vereniging. het carillon werd in 1952 gerealiseerd. Op 18 maart 1952 werden de klokken -totaal 47 stuks- op een trailer voor het stadhuis opgesteld. De schenkers kregen de gelegenheid hun klokken te bezichtigen. Daarna werden de klokken in de toren gehesen en kon op 5 april het eerste klokkenspel klinken.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,25