Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemb...

0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Herdenking
1.1. Nationaal Comité
1.2. Nationale Herdenking
1.3. Plaatselijk comité
1.4. Plaatselijke activiteiten
0870 Archief van het Herdenkingscomité Jan van Riebeeck te Culemborg, 1950 - 1955
Inleiding
1. Herdenking
1.4.
Plaatselijke activiteiten
Enthousiast ging het lokale comité aan de slag. Men zag vele voordelen voor Culemborg in het organiseren van dergelijke herdenkingsactiviteiten. Het zou wellicht economische voordelen bieden, naast het stimuleren van emigratie naar Zuid-Afrika en het zou de aandacht van de Regering op de stad vestigen.
Zowel het landelijke- als het plaatselijke comité hadden vele èn mooie plannen, maar vooralsnog weinig tot geen financiële middelen ter verwezenlijking van al dat moois ! Ook buiten Nederland liep niet alles zo vlot als men wel wenste, want in Zuid-Afrika speelde nog de kwestie over de vraag wie dit land ontdekt had, Jan van Riebeeck of Vasco da Gama. * 
Beide comité's gingen echter gewoon door met de plannenmakerij. Daarbij bleek dat de restauratie van het geboortehuis van Jan van Riebeeck, een oratorium, een muziekconcours, tentoonstellingen, een openluchtspel en de voltooiing van het Culemborgse carillon het meest in de smaak vielen. Zoveel mogelijk moest getracht worden de burgerij en in het bijzonder de schooljeugd, erbij te betrekken.
Uiteindelijk, overigens na langdurig overleg, werd het totale programma vastgesteld *  en ging de herdenking ook nationaal meer leven, dank zij een goede reclamecampagne, zowel van het landelijke- als het plaatselijke comité. Zelfs de toen zeer bekende organisator van grote manifestaties, Carel Briels werd, overigens zonder verdere gevolgen, geraadpleegd. Ook het geld kwam in orde, doordat sponsoring op gang kwam èn de regering een bijdrage van 25.000,- en de Nederlandse Bank voor Zuid-Afrika 4.000,- toezegde in de te maken kosten van de viering.
Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor het ontwerpen van een sluitzegel en affiche, waarvoor een ontwerp van 'Bruyne' werd gekozen. Er verscheen een speciale postzegel met 1e dag-enveloppe, een opdracht voor een muziekstuk werd aan de componist Marius Monnikendam gegeven en er werden gedenkpenningen uitgegeven. * 
3.4.1. Oratorium * 
3.4.2. Carillon
3.4.3. Programma
1.5. Herdenking in Zuid Afrika
1.6. Slot, maar geen einde
2. Het archief
3. Publicaties

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,60