Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Culemborg, 1616 - 1961

0832 Archief van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Culemborg, 1616 - 1961

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Context
1.1.1. Institutionele geschiedenis
0832 Archief van de Evangelisch-Lutherse gemeente te Culemborg, 1616 - 1961
1. Inleiding
1.1. Context
1.1.1.
Institutionele geschiedenis
Maarten Luther was een leidende persoonlijkheid van de Reformatie in het Duitse Rijk; in 1517 maakt hij zijn 95 stellingen bekend waarin hij kritiek uitte op de gang van zaken binnen de Rooms-Katholieke kerk. Dit vormde het begin van het protestantisme en van de Evangelisch-Lutherse Kerk.
De Lutherse Kerk in Culemborg werd gesticht in 1640 als hofkerk van de graaf van Waldeck. Het huidige kerkgebouw was zijn oorspronkelijke hofkapel, de kerk werd verbouwd in 1677 en 1835. De predikanten maakten deel uit van de grafelijke staf en zij hielden diensten op het oude kasteel, dat aan de oostkant van Culemborg lag. Predikanten in de tijd van het graafschap waren o.a. Johan Brandhoff, Arnold Lenderich, Valentin Kleinschmith, Mitzen, Kloeckhof, Reeder en Baum.
Vanaf ca. 1800 werd de situatie anders: de Bataafse revolutie gaf aan alle geloofsovertuigingen gelijke rechten en wilde de herinnering aan een adellijk verleden doen vergeten. Toch maakte de Lutherse gemeente een redelijke bloei door waardoor men het aandurfde het kerkgebouw grondig te vernieuwen; in de loop van de 19e eeuw daalde het aantal Lutheranen echter langzaam in aantal.
1.1.2. Geschiedenis van het archief
1.1.3. Verwerving
1.2. Inhoud en structuur
1.3. Publicaties

Kenmerken

Status toegang:
Eenvoudige toegang / plaatsingslijst
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
6,12