Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Algemene Begrafenisvereniging Buren, Asch en ...

0754 Archief van de Algemene Begrafenisvereniging Buren, Asch en Erichem, 1936 - 1988

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De Algemene Begrafenisverzekering Buren-Asch-Erichem werd opgericht op 18 juni 1954, tijdens een vergadering van 26 geïnteresseerden in café Van Egteren te Buren. Op 15 juli kon de voorzitter aan het bestuur meedelen, dat er al 70 leden waren. Het werven van dragers en een aanspreker kostte meer moeite. In de ledenvergadering van 30 november 1954 meldde de voorzitter dat men per 1 januari 1955 van start wilde gaan, ondanks dat er pas twee dragers waren. De statuten van de vereniging werden goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 20 februari 1956.
Het ledenaantal steeg tot 278 in 1968, daarna zette een dalende lijn in: in 1987 waren er nog 151 over. Dit leidde tot een grote teruggang van het kapitaal. Toen in 1988 bovendien geen kandidaten voor de posten van voorzitter, penningmeester en secretaris te vinden waren werd in de ledenvergadering van 31 mei voorgesteld de vereniging over te dragen aan begrafenisondernemer Van Kampen te Tiel. De aanwezigen besloten echter de vereniging per 1 juli op te heffen. Op 17 juni werd een opheffingsvergadering gehouden. Het kapitaal werd aan de leden uitgekeerd, een restbedrag aan de Christelijke brassband "Soli Deo Gloria" te Buren. Het uniform van een van de dragers werd ter beschikking gesteld aan het museum van de Stichting Oud Buren, het archief zou volgens besluit van deze vergadering na vijf jaar moeten worden overgedragen aan de gemeente Buren.
Hoe de archiefstukken van de begrafenisvereniging Maurik in het archief van de begrafenisvereniging Buren-Asch-Erichem verzeild zijn geraakt is niet duidelijk. Wel is bekend dat in 1954 informatie is uitgewisseld. Onder andere werd het systeem van verzekeren van de Maurikse vereniging vergeleken met die van Zoelen. Mogelijk zijn hierbij ook stukken uitgewisseld.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbekend
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de Algemene Begrafenisvereniging Buren - Asch - Erichem, 1954-1988 en de Maurikse Begrafenisvereniging, 1936, 1939