Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het dorpsbestuur Beusichem en Zoelmond, 1558 - 1818

0698 Archief van het dorpsbestuur Beusichem en Zoelmond, 1558 - 1818

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. De gemeente Beusichem
1.2. Geschiedenis van de archieven
1.3. Noot betreffende de aanvulling en bewerking
1.4. Bijlage bij de inleiding
0698 Archief van het dorpsbestuur Beusichem en Zoelmond, 1558 - 1818
1. Inleiding
1.4.
Bijlage bij de inleiding
Verzoekschrift betreffende het weer onafhankelijk maken van het Graafschap Buren (1814)
Na de bevrijding van het Franse regiem in 1813 en de verheffing van Willem, prins van Oranje Nassau tot soeverein vorst, werden door ingezetenen van Buren pogingen gedaan de toestand van voor 1795 te herstellen. Tot dat jaar was het graafschap Buren een onafhankelijk gebied geweest onder regering van de Oranjes. Bij de Staatsregeling van 1801 van de Bataafsche Republiek werd Buren (evenals Culemborg) geïncorporeerd in de provincie Gelderland.
Twee inwoners van Buren stelden als gemachtigden van de meeste geërfden en ingelanden van Z.K.Hs. aloude graafschap Buuren een verzoekschrift op. Deze gemachtigden, H. de Kruyff en Hendrikus van Beusichem, stellen dat het graafschap Buren van oudsher een soeverein gebied is geweest van de Oranjes en dat het steeds onafhankelijk is geweest van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Ze gaven een overzicht van de gebeurtenissen, welke vooraf waren gegaan aan de incorporatie in Gelderland. Wat de Franse tijd betrof, vermeldden zij, dat " bij de verdeling in cantons, het Graafschap was gebracht onder het canton, waarvan het dorp Geldermalsen hoofdstad was".
De verzoekers vragen "dat het Uwe K.H. moge behagen, het aloude Graafschap Buuren, en desselfs in- en opgezeetenen, wederom bij derselver oude en wettige regten en vrijheden te herstellen, hun weder hunne eigene regeering en regenten te geven, en dat alles wederom te brengen op den ouden voet, zooals het was voor het noodlottig jaar 1795, ten einde de in- en opgezeetenen wederom verademing mogen bekomen onder de door hen van den hemel afgebeeden Souvereyne Regeering van de Koninglijke Hoogheid".
Het antwoord op dit verzoek was uiteraard ongunstig. Op het verzoekschrift plaatste de Algemeen Secretaris van Staat, A. R. Falck, de volgende kanttekening:
"Z.K.H. difficulteert uit hoofde der algemeene bepalingen van de Grondwet, die alle Nederlanders onder een gelijk bestuur vereenigd houdt, doch zal echter uit hoofde der veeljarige betrekkingen tusschen het Land van Buuren en Hoogstdeszelfs voorvaders, gaarne op der rekwestranten bezwaren regard slaan en hun, zoo veel de gesteldheid van den Staat toelaat, tegemoet komen in de overtuiging, dat hun bedrag bestendig dat zijn zal van stille en vreedzame onderdanen".
24 juni 1814.
A.R.F.
Uit: Mr. A.P. van Schilfgaarde, De incorporatie van het graafschap Buren 1795-1814; in Bijdragen en mededeelingen der Vereeniging Gelre 38(1935), p. 248 e.v.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt vanwege de slechte materiële staat van een aantal stukken
Omvang in meters:
4
Toegangstitel:
P.J.W. Beltjes, Inventaris van het oud-archief van de gemeente Beusichem 1558 - 1816, inv.nrs. 1 - 69