Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Buren, 1818 - 1946

0693 Archief van het gemeentebestuur van Buren, 1818 - 1946

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.4. Aanwijzingen voor de gebruikers
0693 Archief van het gemeentebestuur van Buren, 1818 - 1946
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.4.
Aanwijzingen voor de gebruikers
Correspondentie:
Veel stukken bevinden zich in de series van ingekomen en uitgaande stukken. De correspondentie is in twee periodes verdeeld: tot 1924 en vanaf 1925. Tot 1924 werden de ingekomen stukken chronologisch geordend en ingeschreven in een indicateur. Onderzoek in deze periode kan men het beste beginnen door deze indicateurs te raadplegen. Hierin wordt het nummer van het ingekomen / en of uitgaande stuk vermeld, waarna men dit nummer kan opzoeken. Over de periode 1851-1902 is een alfabetische index op de ingekomen stukken aanwezig. Voor de uitgaande stukken kan men de brievenboeken met afschriften van uitgaande stukken raadplegen. Vanaf 1906 bevatten deze brievenboeken alfabetische indexen op onderwerp.
Vanaf 1925 is de administratie overgegaan op een ander systeem: de correspondentie werd toen per jaar geordend in rubrieken. De rubrieken kregen een nummer binnen de letter van het alfabet (A1, A2 etc). Binnen deze rubrieken werden de stukken weer per jaar genummerd. Een ingekomen en uitgaand stuk over dezelfde zaak kregen niet hetzelfde nummer. Per jaar en per rubriek is er een lijst van de ingekomen en verzonden stukken, waarin de brieven werden bewaard. Voor onderzoek in deze periode is het raadzaam om eerst de alfabetische rubriekenlijst te bekijken om er achter te komen onder welke rubriek een gezocht onderwerp geborgen zou kunnen zijn. Opzoeken van personen:
Voor het zoeken van personen kan men gebruik maken van de Burgerlijke Stand en het Bevolkingsregister. De beschrijvingen hiervan treft men in de inventaris aan: de Burgerlijke Stand onder het archief van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand en het Bevolkingsregister in het archief van het gemeentebestuur onder het taakonderdeel 'bevolking'. De Burgerlijke Stand en het Bevolkingsregister (m.u.v. registers van ingekomen en vertrokken personen) kan men ook digitaal via de website van het Regionaal Archief Rivierenland raadplegen. Op de website treft men ook zoekwijzers aan voor het zoeken in de akten van de Burgerlijke Stand en in het Bevolkingsregister.
Een aantal stukken die veel informatie bevatten over bijv. de inwoners van de gemeente, zijn te vinden in de Bijlagen bij de Rekening. Zo treft men daar aan:
- Kohieren van de Personele Omslag. Hierin staan de inwoners die zijn ingedeeld in de verschillende omslagklassen: voor de kernen van Buren, Asch en Erichem staat ook het huisnummer genoteerd.
- Kohieren van de Nachtwakersbelasting. Hierin staan de inwoners van Buren binnen de wal. Hierbij staat vermeld in welke straat men woonde (of bezittingen had). Bouwvergunningen en hinderwetvergunningen:
De bouw- en hinderwetvergunningen over de periode 1914-1934 zijn per stuk ontsloten. In de bijlagen achteraan de inventaris treft men de lijsten met de bouwvergunningen over de periode 1914-1934 en hinderwetvergunningen over de periode 1903-1933 aan. Het is ook mogelijk om in het zoekscherm op naam of straat te zoeken. Men moet er bij het zoeken naar bouwvergunningen rekening mee houden dat de huisnummering in deze periode een andere is dan de huidige huisnummering. Tot in de jaren vijftig was er een huisnummering per kern (Buren, Asch, Erichem). Daarna kwam er een nummering per straat.
Voor de periode 1935-1943 zijn de bouwvergunningen lastig vindbaar. Een serie met bouwvergunningen over deze periode werd niet bij het gemeentearchief aangetroffen. De volgende bronnen kunnen worden geraadpleegd:
- de besluiten van Burgemeester en wethouders vanaf 1935
- de ingekomen stukken, vooral onder rubrieknummer W6
- de lijst met tekeningen voorkomend in series in het archief van het gemeentebestuur 1818-1946, te bevragen bij de studiezaalambtenaar
- het persoonlijk archief van architect van Deutekom. Hierin bevinden zich veel bestekken met tekeningen voor bouwen en verbouwen.
Vanaf 1943 kan het archief van de Technische Dienst kring Buren worden geraadpleegd. Hierop zijn nadere toegangen, te bevragen bij de studiezaalambtenaar.
Vanaf 1945 zijn de vergunningen te vinden in een aparte toegang, nummer 0771. Vanaf ca 1947 is een kaartsysteem per pand beschikbaar, waarin verwezen wordt naar de vergunningnummers uit deze toegang 0771. Akten:
Onder de stukken van algemene aard treft men een serie akten aan. Hierin treft men belangrijke stukken aan, zoals akten van aan- en verkoop van onroerend goed, bestekken en aanbesteding van openbare werken. Tekeningen:
Tekeningen die werden aangetroffen in series, bijv. ingekomen stukken, zijn apart toegankelijk gemaakt. Een lijst van deze tekeningen is te bevragen bij de studiezaalambtenaar
Bronvermelding: Geadviseerd wordt om bij bronvermeldingen naast de archiefinstelling (Regionaal Archief Rivierenland te Tiel) altijd het toegangsnummer en inventarisnummer vermelden.

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
48,37