Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de vereniging tot Verbetering van de Volkshuisve...

0678 Archief van de vereniging tot Verbetering van de Volkshuisvesting te Ochten, 1942 - 1949

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Toelichting
1. Algemeen
2. Vereniging tot verbetering van de volkshuisvesting te Ochten
1.2.1. Oprichting en opheffing
0678 Archief van de vereniging tot Verbetering van de Volkshuisvesting te Ochten, 1942 - 1949
Toelichting
2. Vereniging tot verbetering van de volkshuisvesting te Ochten
1.2.1.
Oprichting en opheffing
Aan de wieg van de Ochtense woningbouwvereniging heeft, na enige aandrang, het gemeentebestuur van Echteld gestaan. *  In 1911 richtten enkele inwoners van Ochten een verzoek aan de Commissaris van de Koningin om te bevorderen dat bestaande woningen in hun dorp-waaronder uiteraard die van henzelf-werden verbeterd en er meerdere gebouwd zouden worden. Toen gedeputeerde staten aan het gemeentebestuur om nadere inlichtingen vroegen bleek deze niet onder de indruk. De raad besloot in haar vergadering van 16 november 1911 dat het 'niet op den weg van de Gemeente ligt woningen te verbeteren of te stichten, dewijl oppassende nette personen wel in staat zijn redelijke woningen te huren of hunne eigen woningen voldoende te verbeteren, dat die bewoonbaar zijn vooral dit jaar waarin de arbeiders op de steenfabrieken zulke enorme verdiensten hadden'. De gemeenteraad was ook niet geporteerd van de door hen veronderstelde mogelijkheid dat de bewuste inwoners door anderen, uit de Sociaal Democratische hoek, tot het verzoekschrift waren aangezet! Gedeputeerde Staten bleven echter aandringen op stappen om de volkshuisvesting in Ochten te verbeteren, mede op een indringend advies van de hoofdinspecteur van volksgezondheid. In de raadsvergadering van 17 januari 1912 bleef de gemeenteraad desondanks bij haar eerder ingenomen standpunt, met dien verstande dat men wel 'genegen is nader in overweging te nemen hoe aan den slechten woningtoestand in Ochten een einde te maken is'. Uiteindelijk ging de gemeenteraad vanwege de blijven aandrang van gedeputeerde staten om de woningsituatie te verbeteren overstag. In de vergadering van 29 augustus 1912 werd op voorstel van het college van burgemeester en wethouders besloten tot de oprichting van een 'bouwvereeniging' voor het dorp Ochten. De burgemeester werd met de werkzaamheden belast.
In het eerste bestuur van de op 18 september 1912 opgerichte vereniging namen onder andere gemeentesecretaris, en latere burgemeester, H. Houtkoper en enkele raadsleden zitting. De statuten van de vereniging zijn goedgekeurd bij KB van 16-1-1913 nr.9. In 1942 werden de statuten gewijzigd bij besluit van de secretaris-generaal van het departement van justitie d.d. 20-2-1942, 1e afdeling B nr.1516.
Tijdens de ledenvergadering van 30 juni 1948 werd besloten tot de opheffing van de vereniging. Het gemeentebestuur van Echteld wilde overgaan tot de oprichting van een gemeentelijk woningbedrijf, waarin de vele door haar gebouwde (nood) woningen van na 1945 konden worden ondergebracht. De enkele huizen van de Ochtense vereniging konden worden gevoegd bij het gemeentelijk woningbedrijf. Bovendien verzorgde de gemeente al sinds 1936 de (financiële) administratie van de vereniging. Hoewel de bezitting en schulden reeds met ingang van 1949 waren ondergebracht in het gemeentelijk woningbedrijf, liet de officiële overdracht op zich wachten. Op 10 maart 1950 werd de akte voor de notaris gepasseerd. Het ministerie van wederopbouw en volkshuisvesting bleek echter in 1952 officieel nog in het ongewisse te verkeren.
1.2.2. Woningen
1.2.3. Bestuur

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
S.E.M. van Doornmalen, Inventaris van de archieven van de Vereeniging tot verbetering van volkshuisvesting te Ochten 1942 - 1949 (...)