Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Onderlinge Varkensverzekering Door Eendracht ...

0677 Archief van de Onderlinge Varkensverzekering Door Eendracht Sterk (D.E.S.) te Echteld, 1923 - 1974

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0677 Archief van de Onderlinge Varkensverzekering Door Eendracht Sterk (D.E.S.) te Echteld, 1923 - 1974
1.
Inleiding
In 1923 nam Echtelnaar H. Riemsdijk het initiatief om tot de oprichting te komen van een onderlinge varkensverzekering voor de inwoners van het dorp Echteld. Een voorlopig bestuur werd gevormd dat een oprichtingsbijeenkomst bekend maakte voor 18 mei van dat jaar in het plaatselijke café, Het Wapen van Balveren. Op de vergadering waren 27 geïnteresseerden aanwezig. Er werd tot de oprichting besloten, waarna de leden een definitief bestuur installeerden. Doel van de vereniging was om varkens te verzekeren, waaruit de kosten voor inenting en de schade bij doodgaan van de beesten door ziekte kon worden uitgekeerd. De inkomsten werden verkregen uit de betaling van een inleggeld en contributie per varken, naar gelang het gewicht van het beest.
Jaarlijks hield de vereniging een Algemene Ledenvergadering. Het bestuur kwam bijeen ter voorbereiding van de Algemene Ledenvergadering en een enkele maal indien er een bijzondere kwestie behandeld moest worden. Op de Algemene Ledenvergadering werd meestal ook een loterij gehouden. Het bestuur taste dan in de verenigingskas, zodat er ook nog een consumptie voor de leden af kon. Een enkele maal werd er een sigaar uitgedeeld. Naast de gebruikelijke financiële perikelen en de samenstelling van het bestuur, boden de ledenvergaderingen niet veel stof tot ophef. In 1933 lieten de leden zich echter nadrukkelijk horen, toen het bestuur vier leden tot de vereniging had toegelaten die buiten de gemeente woonden. Volgens de statuten was het bestuur gerechtigd om leden die aan de grens met de gemeente woonden toe te laten zonder de leden te raadplegen. Deze maal echter gebeurde het echter dat de aanwezige leden op 'de vergadering een oorverdoofven lawaai aanvingen en schreeuwde "In stemming!'". Het resultaat van de stemming staat helaas niet in het verslag vermeld.
De vereniging groeide voorspoedig van de oorspronkelijke 27 leden naar 74 leden in 1926. In de jaren dertig loopt het ledental geleidelijk terug. In 1941 telt de vereniging 55 leden. Na een kleine opleving na de Tweede Wereldoorlog, 65 leden in 1951, loopt de aanhang geleidelijk terug van 56 in 1960, -47 in 1962, 38 in 1965 en 31 in 1967. De belangstelling voor de ledenvergaderingen liep evenredig terug. De toegenomen welvaart maakt het waarschijnlijk voor de burgers niet meer noodzakelijk om een varken vet te mesten voor de eigen behoefte.
Het houden van varkens is voor de boeren ook niet meer rendabel. Er vindt schaalvergroting plaats en de varkens verdwijnen in grote vetmesterijen. Gebrek aan belangstelling en varkens en de veranderende financiële consequenties voor de vereniging doet de leden besluiten in 1974 de onderlinge verzekering op te heffen.
Het archiefje is in april 1994 door het Archief en Informatiecentrum voor de Betuwe te Kesteren overgedragen aan het Streekarchivariaat KLEM-gemeenten. De stukken zijn direct voorlopig beschreven. De inventaris werd in 1995 vervaardigd. De notulering van de bestuurs- en ledenvergaderingen, jaarverslagen en financiële overzichten is met name na 1940 wanordelijk door de secretarissen bijgehouden.

Kenmerken

Datering:
1923 - 1974
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,12
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de onderlinge varkensverzekering Door Eendracht Sterk te Echteld 1923 - 1974, S.E.M. van Doornmalen,