Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1811 - 1945

0673 Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1811 - 1945

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
3. Bijlagen: lijsten van functionarissen, inwonersaantallen, rubrieken en indexen
3.5. Indexen op de notulen van het college van burgemeester en wethouders
3.5.1. Bouwvergunningen 1906-1935
In 1901 stemde het parlement in met de Woningwet (Stbl.158). Deze wet trad op 1 augustus 1902 in werking (Stbl. 121/160). De administratieve uitvoering van de wet bleef in eerste instantie beperkt. Het college van burgemeester en wethouders keurde de tekening goed, al dan niet met advies van een technisch ambtenaar, en verleende daarmee de vergunning tot het bouwen. Vaak waren de tekeningen door de plaatselijke timmerman gemaakt en beschikten de aanvragers over slechts één exemplaar. Deze tekening werd na goedkeuring teruggestuurd. Het is daarom niet verwonderlijk dat er over de eerste jaren slechts spaarzaam tekeningen bewaard zijn gebleven. In de notulen van het Echteldse college zijn voor 1919 nauwelijks aantekeningen te vinden over het verlenen van de vergunningen. Dit betekent dat er vanaf de jaren twintig pas enige duidelijkheid komt. Om onbekende redenen zijn alleen de stukken van de verleende vergunningen sinds 1934 bewaard gebleven. Waarschijnlijk zijn de overige stukken tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.
De volgende index pretendeert geen volledigheid. Slechts die vergunningen en gegevens zijn opgenomen die in de notulen zijn aangetroffen. De omschrijvingen in de notulen zijn zeer gebrekkig: de namen van de aanvragers staan niet altijd volledig vermeld en adresseringen ontbreken vaak. Het toenmalige adres bestond overigens uit een letter voor één van de dorpen (Ochten, Echteld of IJzendoorn) en een volgnummer. Het is nog steeds niet goed mogelijk om deze nummers te herleiden naar de huidige adresseringen per straat.
Bij de stukken vanaf 1934 zie de nummers 943-950. In de index is aangegeven of zich bij deze bewaarde stukken over de bouwvergunningen ook tekeningen bevinden. Het aantal wordt in de laatste kolom vermeld.
De datering bij de omschrijvingen betreft de datum van de vergunning.
1922
Dam, Ochten: bouw van een woonhuis, 15-03-1922
0673 Archief van het gemeentebestuur van Echteld, 1811 - 1945
3. Bijlagen: lijsten van functionarissen, inwonersaantallen, rubrieken en indexen
3.5. Indexen op de notulen van het college van burgemeester en wethouders
3.5.1. Bouwvergunningen 1906-1935
1922
Dam, Ochten: bouw van een woonhuis, 15-03-1922
Bouwwerk:
bouw van een woonhuis
Besluitdatum:
15-03-1922
Huidige gemeente:
Neder-Betuwe
Aanvrager:
Keuken, G.
Plaatsnaam:
Ochten
Straatnaam:
Dam

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
34