Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002

0415 Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
3.1. Bereik en inhoud
3.2. Selectie
3.3. Aanvullingen
3.4. Ordening
0415 Archief van de familie van Lidth de Jeude (II), 1659 - 2002
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.4.
Ordening
Het familie-archief is in twee gedeelten bij het Regionaal Archief Rivierenland terecht gekomen. Het eerste deel werd, in acht verhuisdozen verzameld, door de heer W. Veerman opgehaald bij C.C. van Lidth de Jeude (1909-2003). Dit gaat om het grootste deel van het archief en betreft hoofdzakelijk de familie in de genealogie onder lijst A. Het tweede gedeelte van het archief werd in de loop van de inventarisatie overgedragen. De stukken, die zich in een grote bruine koffer bevonden, betreffen de familie van de "tak C" van de genealogie. Deze stukken werden in april 2008 van Wouter van Lidth de Jeude ontvangen in de genoemde koffer. Bij de schenking werd afgesproken dat de stukken eerst in een afzonderlijke lijst zouden worden beschreven, alvorens in de totaal-inventaris van het archief van de familie van Lidth de Jeude te worden ingevoegd.
De stukken zijn hierna geïntegreerd in één inventaris, waarbij door de structuur van de inventaris, die de genealogie volgt, de stukken onder lijst C afzonderlijk herkenbaar blijven.
Het archief werd grotendeels aangetroffen zonder orde. Stukken lagen door elkaar. Alleen bij de correspondentie was vaak sprake van een ordening: de brieven waren van oudsher vaak wel enigszins gebundeld per ontvanger dan wel afzender. Ook de stukken in de koffer kenden geen duidelijke structuur. Door het ontbreken van een oude structuur kon de ordening geheel opnieuw bepaald worden. Als leidraad hiervoor zijn de richtlijnen en structuur gebruikt zoals aangegeven in het de aanwijzingen voor het inventariseren van familiearchieven, gepubliceerd in het Archievenblad van september 1984. *  Hiervan is op enkele punten afgeweken: voor de overzichtelijkheid zijn alle stukken van genealogische aard bijeen geplaatst en niet bij personen. Evenzo zijn alle stukken betreffende onroerende goederen bijeen geplaatst onder stukken van zakelijke aard, ook als het bezit slechts één generatie betrof.
Bij de indeling van generaties is de indeling, zoals door O.C.A. van Lidth de Jeude gemaakt in zijn 'familieboek" aangehouden. Dit boek werd na jarenlang en uitvoerig onderzoek door hem in 1951 gemaakt. Het behandelt de afstamming van het geslacht van Lidth de Jeude, de stamreeks en bevat diverse bijlagen. De generatie-indeling wijkt af van die in gepubliceerde genealogieën *  , er is gekozen voor het aanhouden van de meest uitgebreide genealogie.
Er zijn meerdere takken in de familie te onderscheiden. Deze worden in het familieboek onderscheiden in de hoofdlijst en de lijsten A, B, C, D en E. Deze indeling is in de inventaris gevolgd.
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Beperkt
Omvang in meters:
11,2