Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de familie Dorresteijn als beheerder van de boer...

0376 Archief van de familie Dorresteijn als beheerder van de boerderij Zoelen te Zoelen en van de goederen van jhr. Carel, Willem en Johan van Vredenburch (Boerderij Völcker van Soelen) , 1887 - 1945

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis van de beheerde goederen
1.1.1. De families Völcker en Van Vredenburch
1.1.2. De bezittingen van de Van Vredenburchs
0376 Archief van de familie Dorresteijn als beheerder van de boerderij Zoelen te Zoelen en van de goederen van jhr. Carel, Willem en Johan van Vredenburch (Boerderij Völcker van Soelen) , 1887 - 1945
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de beheerde goederen
1.1.2.
De bezittingen van de Van Vredenburchs
De onroerende goederen (voornamelijk weilanden, bouwlanden, elzenbos, wilgenbos, bos) die "jonkheer Carel, jonkheer Willem en jonkheer Johan" van Maria Elisabeth Völcker erfden lagen onder Beesd, Beusichem, Buren, Echteld, Enspijk en Zoelen. De kadastrale registraties van Zoelen, Beusichem en Buren, die voor dit onderzoek beschikbaar waren, geven in 1891 een scheiding te zien van deze goederen. De aantekeningen in inventarisnummer 18 van het archief tonen overigens al vanaf 1890 een gescheiden afrekening met elk van de jonkers. De goederen van jonkheer Carel werden in 1919 verkocht.
Er is in dit kader niet getracht de goederen te volgen na 1930, het jaar waarin het archief voor wat dit deel betreft stopt. De goederen van Johan Willem van Vredenburch onder Zoelen kwamen via zijn weduwe aan de kinderen die zij met haar tweede echtgenoot had: jonkheer Cornelis Hendrik Theodorus Adrianus Sandberg en jonkheer Frans Evert Pieter Sandberg.
1.1.3. De familie Dorresteijn
1.2. Archief
1.3. Literatuur

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,40
Toegangstitel:
P. Huismans, Inventaris van het archief van de familie Dorresteijn als beheerders van de boerderij van Volcker van Soelen te Zoelen en onroerende goederen van jhr. Carel, Willem en Johan van Vredenburch