Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van Lies Veenhoven, illustratrice, 1930 - 1996

0260 Archief van Lies Veenhoven, illustratrice, 1930 - 1996

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Personalia
1.2. Jeugd en studie
1.3. Werk
1.4. Collectie
0260 Archief van Lies Veenhoven, illustratrice, 1930 - 1996
1. Inleiding
1.4.
Collectie
De hier beschreven verzameling is in gedeelten aan het stadsarchief Tiel geschonken. De streekarchivaris raakte persoonlijk bevriend met het echtpaar. En er werd afgesproken dat de gehele collectie t.z.t. ten geschenke gegeven zou worden aan het gemeentelijke archief van Tiel. Toen onderdeel van het Streekarchivariaat Tiel-Buren-Culemborg. Aanleiding daartoe was het voornemen van de kunstenares te stoppen met illustratiewerk en meer tijd, omstreeks 1980, te steken in vrij werk. Eerst zou het echtpaar een wereldreis maken, nadat haar man met pensioen zou zijn.
Intussen werden zo nu en dan al vast documenten overgedragen, met als grootste schenking de verzameling door Lies geïllustreerde kinderboeken. Tijdens de latere wereldreis bleek dat het met de gezondheid van Lies niet goed ging en manifesteerden zich de eerste kenmerken van Alzheimer. Dit ging zo ver, dat op een bepaald moment ondergetekende en haar man dozen en mappen op een zoldertje veilig stelden, omdat Lies materialen bij de vuilnisbak ging zetten, die 'ze toch niet meer nodig had' of aan mensen zaken meegaf of schonk, die niet bedoeld waren om weg te geven.
Onverwacht overleed haar man in 1998. Lies was intussen in het Tielse verpleeghuis Nieuw Vrijthof ondergebracht. Er was echter geen testament en er was verder niets op schrift geregeld, ook niet met betrekking tot de nog thuis berustende paperassen, schetsen etc. Hun pleegzoon de heer R. Vriend werd benoemd tot bewindvoerder. Hij was van de afspraken met betrekking tot de paperassen en het werk van Lies op de hoogte en zorgde ervoor, dat in overleg met de familie de wens van Lies en Gerrit uiteindelijk toch werd volbracht. In zes verhuisdozen, een aantal portefeuilles, schoenendozen, pakken en losse ingelijste tekeningen werd de resterende collectie paperassen, die overal en nergens tijdens de boedelbereddering waren aangetroffen, geschonken aan het Tielse stadsarchief. Stukken met betrekking tot de familie Ter Horst werden echter door de heer Vriend aan betrokken familieleden overgedragen evenals veel materiaal met betrekking tot de familie Van Mourik naar die familie is gegaan. De meeste papieren zijn echter, dank zij het feit dat de pleegzoon van de wens van Lies en haar man op de hoogte was, alsnog geschonken aan de archiefdienst, waar het werd gevoegd bij het al aanwezige materiaal.
Veel daarvan bleek in plastic zakken ingepakt met etiketten grofweg op onderwerp gesorteerd. Waarschijnlijk is deze voorlopige inventarisatie door in eerste instantie de moeder of vader van Lies en later door Gerrit ter Horst uitgevoerd.
In de boedel bleven nog een aantal schilderijen van oom Henk van Mourik over, die de familie niet tegen taxatiewaarde had willen kopen. Deze zijn uiteindelijk via de archiefdienst door de gemeente Tiel aangekocht om de relatie met de kunstschilder Van Mourik en de tekenares Lies Veenhoven ook in de toekomst zichtbaar te laten. De lijst van aangekochte werken is als bijlage bij deze inventaris gevoegd.
Daardoor is van een menselijke en warme persoonlijkheid en bijzondere kunstenares een rijk archief bewaard gebleven, dat het mogelijk maakt haar levensloop vanaf haar geboorte te reconstrueren, als daar de tijd rijp voor is. Uit de collectie zijn slechts lege enveloppen, dubbele kranten etc. vernietigt, evenals een aantal nietszeggende vakantiefoto's. In overleg met de boedelbeheerder werden de kinderlijke tekeningen uit de tijd dat ze in het verpleeghuis Nieuw Vrijthof bleef tekenen, vernietigd.
1.5. Aanwijzingen voor de gebruiker
Catalogus/inventaris

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
4,40
Categorie: