Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe te Tiel, (...

0155 Archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe te Tiel, (1873) 1888 - 1987 (1993)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
3. Inhoud en structuur
3.1. Bereik en inhoud
3.1.1. Organisatie
3.1.2. Bedrijfsfuncties
3.1. Overzicht
3.2. Afdelingen voor eindproducten
3.3. Afdelingen voor halffabrikaten
3.4. Serviceafdelingen
0155 Archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe te Tiel, (1873) 1888 - 1987 (1993)
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.1. Bereik en inhoud
3.1.2. Bedrijfsfuncties
3.4.
Serviceafdelingen
Zorgen ervoor dat de produktieafdelingen zo economisch mogelijk werken en voor het toezicht van de kwaliteit van aangevoerde grondstoffen en op de kwaliteit van het eindprodukt. Ze hebben een ondersteunende functie voor de productieafdelingen.
Bedrijfslaboratorium.
Zorgen ervoor dat de benodigde grondstoffen en verpakkingsmiddelen worden gekocht: fruit, halffabrikaten (pulp), suiker, verpakkingsmateriaal enz. Er is een laboratorium in Tiel en er is ook het centrale Unilever lab. in Duiven, dat na 1960 tot de beschikking van De Betuwe staat.
Inkoopafdelingen.
Deze afdeling zorgt ervoor dat:
a) de door de verkoopafdelingen verschafte verkoopplanningen omgezet worden in produktieplanningen voor de diverse afdelingen.
b) personeel, grondstoffen en verpakkingsmiddelen in voldoende mate en op de juiste tijd aanwezig zijn.
Bedrijfsbureau.
Ontwikkelingsafdeling.
Houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe produkten. In deze afdeling wordt bovendien gezocht naar het verbeteren van de samenstelling en de verhoging van de kwaliteit van bestaande produkten.
Administratie.
De administratie houdt zich bezig met het vastleggen en verwerken van de bedrijfsresultaten, waaruit strategische en financiële positie van het bedrijf blijkt en waarmee de directie het bedrijf kan "sturen". de administratie is ook verantwoordelijk voor het archief van het bedrijf.
Bedrijfseconomisch afdeling.
Deze afdeling berekent de prijzen van de diverse produkten en adviseert de directie en de leiding over financiële vraagstukken.
Efficiencyafdeling.
Deze stelt vast met welke snelheid geproduceerd kan worden en met hoeveel personen dit kan gebeuren. Daarnaast stelt zij verbetering van werkmethoden voor, waardoor economischer geproduceerd kan worden.
Afdeling verkoop.
Deze is vanaf 1965 gesitueerd in Delft. Het is een gecombineerde verkoopmaatschappij van de assortimenten van Calvé en De Betuwe, beide behorend tot het Unileverconcern.
Personeelszaken.
De afdeling personeelszaken adviseert de directie bij alles wat te maken heeft met het personeelsbeleid in het bedrijf. Houdt zich verder bezig met werving, selectie, aanneming en opleiding van het personeel. Zij draagt zorg voor de uitvoering van de contractuele verplichtingen en de sociale verhoudingen tussen het bedrijf en het personeel.
3.2. Selectie
3.3. Aanvullingen
3.4. Ordening
3.5. Aanwijzingen voor de gebruikers
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
beperkt
Omvang in meters:
34,50