Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe te Tiel, (...

0155 Archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe te Tiel, (1873) 1888 - 1987 (1993)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1. Identificatie
2. Context
2.1. Naam van de archiefvormer(s)
2.1. Institutionele geschiedenis
2.3. Geschiedenis van het archief
2.4. Verwerving
2.4.1. HERO
0155 Archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe te Tiel, (1873) 1888 - 1987 (1993)
Inleiding
2. Context
2.4. Verwerving
2.4.1.
HERO
In september 1984 doet streekarchivaris W. Veerman een eerste poging om het archief te verkrijgen; hierop volgt een afwijzing. In 1986 als het stadsarchief Tiel in een nieuwe huisvesting zit, wordt een tweede poging ondernomen. In april 1988 volgt een derde verzoek tot het in bruikleen geven van het oud archief van De Betuwe. Juli 1988 worden de eerste films van de Betuwe in tijdelijke bewaring gegeven aan het archief in Tiel. December 1988 wordt de akte van inbewaringgeving ondertekend en in februari 1989 vindt de overdracht plaats.
In april 1993 volgt een restant van ca. 10 m., waaronder het Ondernemingsraadarchief tot 1984. Het laatste gedeelte van het O.R. archief wordt in augustus 1993, en tenslotte in januari 1994 overgedragen. Het O.R archief is volledig, de rest van het archief bevat veel hiaten.
Een deel van het archief, m.n. de eigendomsbewijzen, berustten tijdens de inventarisatie bij de eigenaar Hero in Breda. Deze zijn in januari 1994 overgedragen. Deze stukken zijn echter terplekke beschreven om toch in de inventaris opgenomen te kunnen worden.
Het archief bevat het manuscript van J. Sonneveldt, oud directie secretaris, die voor zijn onderzoek naar de bedrijfsgeschiedenis veel origineel archiefmateriaal tussen zijn aantekeningen had zitten. Dit zijn de zogenaamde "afgedwaalde stukken". Deze zijn allemaal weer op de oorspronkelijke plaats ingevoegd. De meeste "vreemde bestanddelen" zijn ook in Sonneveldts aantekeningen terug te vinden: extra materiaal voor zijn historisch onderzoek die naar hun aard niet voor dit archief bestemd waren.
Er is geen ordening aangetroffen, alleen aanwijzingen uit bijvoorbeeld grootboeken hoe de administratie was ingedeeld in deeladministraties: debiteuren (boek), crediteuren(boek), kasboek, e.d. Dit betreft de oude administratieve ordening. Later is dit gemoderniseerd op z.g kaartsystemen en weer later op een geautomatiseerd systeem waarvan de procedure in principe gelijk bleef. Het archief zoals het is overgebracht is een ongeïnventariseerd archief.
In 2022 heeft HERO Benelux het archief uiteindelijk geschonken aan het Regionaal Archief Rivierenland.
2.4.2. Schenkingen particulieren aan het archief
3. Inhoud en structuur
4. Voorwaarde voor raadpleging en gebruik
5. Verwant materiaal
6. Aantekeningen
7. Beschrijvingsbeheer
8. Bijlagen bij de inleiding

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
beperkt
Omvang in meters:
34,50