Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971

0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Algemeen
1.2. Voorgeschiedenis
1.3. Stedelijke Latijnse school
1.4. Progynnasium
1.5. Gymnasium
1.6. Tiels gymnasiumfonds
1.7. Lustrumcommissie
1.8. Boekenfonds
1.9. Oudercommissie
1.10. P.H. Tijdeman 1798-1868
1.2. Archiefvorming en Archiefzorg
1.3. Verantwoording inventarisatie
De indeling van de archieven is als volgt:
1. naar archieven
2. van algemeen naar bijzonder
3. naar taak/functie
4. naar onderwerp
5. chronologisch
6. alfabetisch
De indeling van het archief van het college van curatoren en het archief van de rector is zoveel mogelijk gelijk van opbouw gehouden. Hierdoor kon het aantal verwijzingen worden beperkt.
1.3.1. Archief van het college van curatoren
1.3.2. Archief van de rector
1.3.3. Overige archieven
0016 Archief van het Gemeentelijk Gymnasium te Tiel, (1694) 1717 - 1971
1. Inleiding
1.3. Verantwoording inventarisatie
1.3.3.
Overige archieven
In al de instellingen, die de gedeponeerde archiefjes hebben gevormd, speelde de rector een grote rol. Om het verband met het archief van de rector duidelijk naar voren te laten komen, is gekozen voor het laten berusten van de gedeponeerde stichtings- en commissie-archieven in het archief van de rector. Wel vormen ze een aparte hoofdrubriek. Het archief van het Tiels gymnasiumfonds was voor het grootste deel in een ordner apart gehouden. Aangezien de rector tevens secretaris en penningmeester was van deze stichting, heb ik gemeend ook overige stukken betreffende het Tiels gymnasiumfonds in te mogen voegen. Weer voornamelijk uit tijdgebrek zijn de stukken grotendeels chronologisch gelaten. De moeilijkheid bij het inventariseren van het archief van de lustrumcommissie bleek de chronologische indeling. Alle stukken dateren waarschijnlijk uit 1962. Voor zover het niet mogelijk bleek chronologisch in te delen, zijn de meest bijzondere stukken achteraan geplaatst. De stukken van het boekenfonds zijn precies zo gelaten als ze zijn aangetroffen; chronologisch in één omslag. Het notulenboek van de oudercommissie is eveneens in mei 1984 van de R.S.G. naar het gemeente-archief verhuist. De particuliere archiefbescheiden van P.H. Tijdeman vallen overal buiten. Tijdeman was een rector, maar een deel van zijn archiefbescheiden dateren van voor deze periode. Waarschijnlijk heeft een nazaat ter gelegenheid van het lustrum van 1958 deze archiefbescheiden aan de school geschonken. Deze I stukken zijn dan ook als een apart archief behandeld. De Tielse gymnasiastenclub en de direkteur van het aan het gymnasium verbonden internaat zullen ook archief hebben gevormd. Deze zijn echter niet gedeponeerd.
1.3.4. Schoning
1.3.5. Openbaarheid
1.3.6. Lijst van geraadpleegde literatuur
1.3.7. Naamlijst van rectoren

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
14
Toegangstitel:
K. Zandberg, Inventaris van de archieven van de Latijnse School, later pro-gymnasium en gymnasium te Tiel, (1694) 1801-1971, met aanvullingen van W. Veerman en H. Merkelbach