Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Handelsvennootschap v/h A. Schouten / Verffa...

0901 Archief van de Handelsvennootschap v/h A. Schouten / Verffabriek Batouwe te Culemborg, 1812 - 1978

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis
0901 Archief van de Handelsvennootschap v/h A. Schouten / Verffabriek Batouwe te Culemborg, 1812 - 1978
1. Inleiding
Geschiedenis
In 1840 vestigde de grondlegger Adrianus Schouten zich als verver en glazenmaker te Culemborg. Hij werkte vanuit zijn werkplaats; er was nog geen fabriek. Vanaf 1860 werd er gewerkt vanuit het huis 'de Drie Zwaantjes" aan de Achterstraat in Culemborg. In 1870 kwam zijn zoon Teunis bij hem werken in het bedrijf. In 1910 gingen de twee zoons van Teunis, Adrianus en Minus ook in het bedrijf werken.
Op 20 maart 1940 werd de titel 'Hofleverancier' verleend ter gelegenheid van het eeuwfeest van de N.V. Handelsvennootschap v/h A. Schouten, Stoomverffabriek "Batouwe". Door afstoting van bedrijven werd de Stoomverffabriek 'Batouwe" op 1 januari 1956 omgezet in de "C.V. Lak-, vernis en verffabriek "Batouwe". Hierbij werd als beherend vennoot Johan de Bruin benoemd; hij was vanaf 16 maart 1920 al werkzaam bij de voorganger.
Na 1956 is de handelsvennootschap v/h A. Schouten blijven bestaan; deze exploiteerde onroerende goederen en de financiële deelname in afgestoten bedrijven, te weten:
- N.V. Woninginrichting v/h A. Schouten
- C.V. Lak-, vernis en verffabriek "Batouwe" en
- C.V. Schildersbedrijf v/h A. Schouten.

De voormalige Stoomverffabriek "Batouwe" voortgezet onder de naam van C.V. Lak-, Vernis- en Verffabriek "Batouwe" bestond op 20 maart 1965 125 jaar.
In 1974 is de Batouwe gesloten. Op 15 oktober 1974 werd de groothandel in glas beëindigd en overgenomen door Wima Glasindustrie te Culemborg
Archief

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
3,50