Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Heemraden van de polders Hond, Ham en De Geer...

0322 Archief van de Heemraden van de polders Hond, Ham en De Geeren, (1585) 1612 - 1838

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis vóór 1784
0322 Archief van de Heemraden van de polders Hond, Ham en De Geeren, (1585) 1612 - 1838
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis vóór 1784
Deze drie kleine polderblokken zullen vermoedelijk deel hebben uitgemaakt van het gebied Redichem en pas later 'zelfstandig' zijn geworden.
Tot 14-5-1583 was de polder Hond eigendom van de abdij Mariënweerd, toen de graaf van Culemborg op een openbare veiling deze landerijen aankocht. De polder was toen 55 morgen 2 hond groot, daarnaast kocht de graaf nog 2 kavels groot 10 respectievelijk 12 morgen aan, gelegen 'nevens de Hond onder Beusichem'. Redichem behoorde toen al aan de Culemborgse graven toe. Wellicht is tijdens de eigendomsovergang de noodzaak ontstaan/gevoeld om de belangen van de drie polderblokken Hond, Ham en De Geeren te laten vertegenwoordigen door eigen heemraden.
Voor Redichem was in 1430 tussen de heren van Buren en Culemborg overeengekomen dat Redichem mocht afwateren via de Bisschopsgraaf en de Meer op de Linge. Voor dit doeleinde werd toestemming verleend tot het leggen van heulen in de Weitsteeg. Onduidelijk is of de Hond, De Geeren en Landsweerd toen vielen onder het gebied als 'Redichem' aangeduid, aldus Sillevis. Hij laat hierbij in het midden of de Ham al bestond. Wel sloot hij uit dat 'Besloten Redichem' onder deze overeenkomst viel. * 
Op 7 mei 1585 werd bij een overeenkomst tussen de graafschappen Buren en Culemborg de afwatering geregeld voor de polders Hond, Ham en De Geeren.
Op 1 oktober 1681 werd de uit 1585 daterende overeenkomst vervangen. Vastgesteld werd dat de polders Hond, Ham en De Geeren jaarlijks het bedrag van 76 gulden en 4 stuivers aan Beusichem verschuldigd waren, maar verder geen verplichtingen ten aanzien van onderhoud van de Beuschemse waterstaatswerken hadden. Voorheen vond een morgengetalswijze verrekening plaats.
De polders waterden op twee plaatsen via de Weitsteeg en de Meer af op de Linge. Een plaats was aan de Honddijk(nu Oostersingel) tegenover Terweide en de tweede plaats tegenover het Middelkoopse steegje of hooft.
1.2. Positie van de Schout van den Broek
1.3. Geschiedenis na 1784
1.4. Geschiedenis na 1837
1.5. Verantwoording inventarisatie
1.6. Lijst van de heemraden 1612-1837
Inventaris

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,50
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van de polders Hond & Ham & De Geeren 1612-1838