Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de dorpspolder Gellicum, 1852 - 1956

0451 Archief van de dorpspolder Gellicum, 1852 - 1956

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis
0451 Archief van de dorpspolder Gellicum, 1852 - 1956
Inleiding
1.1.
Geschiedenis
'...Polder van Gellicum of Gellicumsche-Polder, polder in den Tielerwaard, provincie Gelderland, Benedendistrikt, arrondissement Tiel, kanton Geldermalsen, gemeente Deil; palende N. aan de Oude-Oijen en verdere uiterwaarden tegen de Linge, O. aan den Polder-van-Rumpt, Z. aan den Polder-van-Hellouw en aan den Polder-van-Herwijnen, W. aan den Polder-van Asperen.
Deze polder wordt verdeeld in het Hooglandsblok, de Putte, de Rouwweide, het Beemderblok, het Weverhoeksblok en het Lageveld, en beslaat volgens het kadaster, eene oppervlakte van 452 bunder, 15 vierkante roeden 8 vierkante ellen, waaronder 450 bunder schotbaar land; telt 150 huizen, waaronder 10 boerderijen, en wordt door eene sluis op de Linge van het overtollig water ontlast. Het polderbestuur bestaat uit twee Poldermeesters en eenen Secretaris...'
en
'...Gellicumsche-en-Rumpsche-Mark of Gellicumsche-en-Rumptsche-Uitwatering, water in den Tielerwaard, provincie Gelderland, Benedendistrikt, arrondissement Tiel, kanton Geldermalsen.
Het neemt zijn begin aan den Haaftensche-watermolen, loopt, met eene westelijke rigting, eerst tusschen den Polder-van-Haaften en den Polder-van-Rumpt, vervolgens tusschen deze laatsten polder en den Polder-van-Hellouw, voorts tusschen deze en den Polder-van-Gellicum, en eindelijk tusschen deze laatsten en den Polder-van-Herwijnen door,, wendt zich, aan den zuidwestelijken hoek van den Gellicumschen-polder, noordwaarts, loopt, in die strekking, tusschen den Polder-van-Gellicum en den Polder-van-Asperen door, om zich, een half uur bewesten Gellicum, in de Linge te ontlasten...'. * 
Voor 1794 werden de leden van het polderbestuur benoemd door de heer van de heerlijkheid Gellicum. Na 1794-1824 was dit de verantwoordelijkheid van de stemgerechtigde geërfden. De poldermeesters werden benoemd voor een periode van 2 jaar, de secretaris die tevens schout was voor onbepaalde tijd. * 
De kosten van de gemeenschappelijke betaling werd voor 2/3 door de polder Rumpt en 1/3 door de polder Gellicum betaald. Basis voor deze verdeling was de grootte van beide polders. Bemaald werd met 3 watermolens, twee achtermolens en een voormolen. In 1867 besloot men tot de stichting van een stoomgemaal gerealiseerd in 1868. Leverancier was de Haagse ijzergieterij Prins van Oranje.
1.2. Opheffing
1.3. Verantwoording inventarisatie

Kenmerken

Datering:
1852 - 1956
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
3,75
Opmerkingen:
Verklaring van overbrenging in toegang 0040, dossiernummer 424 'stukken betreffende dienstverlening aan het Waterschap 2003-2007'
Toegangstitel:
R.H.C. v. Maanen, Concept-inventaris van het archief van de dorpspolder Gellicum, 1852-1956