Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de familie Van de Garde te Zaltbommel, 1796 - 1890

3283 Archief van de familie Van de Garde te Zaltbommel, 1796 - 1890

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
De archiefstukken zijn voor een belangrijk deel afkomstig van het Stadskasteel Zaltbommel (voorheen het Maarten van Rossummuseum). De meeste stukken hebben betrekking op Hendrik Agnetus van de Garde, gemeentesecretaris van Zaltbommel en eerste stadsarchivaris. De stukken zijn waarschijnlijk uit zijn nalatenschap afkomstig. Met enkele andere aanwinsten van het Streekarchief Bommelerwaard, zijn de stukken als 'familiearchief' bijeengebracht.
Er zijn geen openbaarheidsbeperkingen. De omvang van het archief bedraagt 0,12 m.
S.E.M. van Doornmalen, juli 2009.
Literatuur
S.E.M. van Doornmalen, De Bommelse Commissie ter verzekering eener Goede Bewaring van Gedenkstukken van Geschiedenis en Kunst, in: Van veiligheid tot volkshuisvesting. Aspecten van vijf eeuwen welzijn in Zaltbommel (Zaltbommel in perspectief 2) / M. Kleijnen (red.), Zaltbommel 1994, p.28-31.
Familiedag Van de Garde(n) 26 mei 1984 te Zaltbommel (Zaltbommel 1984).
G. van der Garde, Schippers, slijters en stadsfunctionarissen. De familie van de Garde in Zaltbommel 1760 - 1913 (typeschrift, z.pl./z.jr. ).
J.N.A. Groenendijk, Het wijnhuis aan de waterpoort. Wijnhandel Van Boort 1905 - 2005 (Zaltbommel 2005), i.h.b. p.98-106: Genealogie van de Zaltbommelse tak Van de Garde.
Inventaris
5. Anna Petronella van de Garde (1804 - 1862)
9 Akte van verkoop van een huis in de Waterstraat met tuin en pakhuis dat uitkomt in de Lange Steigerstraat, kadastraal bekend Zaltbommel nummers A141 en A148, uit de boedel van Petronella van de Garde, door Anna Petronella van de Garde als enige erfgenaam, aan Anthonij Gerardus Huiskes te Groenlo
3283 Archief van de familie Van de Garde te Zaltbommel, 1796 - 1890
Inventaris
5. Anna Petronella van de Garde (1804 - 1862)
9
Akte van verkoop van een huis in de Waterstraat met tuin en pakhuis dat uitkomt in de Lange Steigerstraat, kadastraal bekend Zaltbommel nummers A141 en A148, uit de boedel van Petronella van de Garde, door Anna Petronella van de Garde als enige erfgenaam, aan Anthonij Gerardus Huiskes te Groenlo
Datering:
1848
NB:
Petronella van de Garde (1783-1846) was een tante van Anna Petronella van de Garde. Geschonken aan het Streekarchief Bommelerwaard in 1995 door mevr. L. Vermeulen uit Zaltbommel.
Omvang:
1 stuk

Kenmerken

Datering:
1796 - 1890
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,12