Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het gemeentebestuur van Culemborg, 1946 - 1999

1480 Archief van het gemeentebestuur van Culemborg, 1946 - 1999

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1 Aantekeningen over de geschiedenis van het orgaan
1480 Archief van het gemeentebestuur van Culemborg, 1946 - 1999
1. Inleiding
1.1
Aantekeningen over de geschiedenis van het orgaan
Bij Wet van 22 maart 1962, staatsblad 82 is per 1 mei 1962 een grenswijziging geweest tussen de gemeente Culemborg met de gemeente Beusichem. Op deze wijze werd de mogelijkheid geopend om de gemeente Culemborg naar het oosten uit te breiden. Zie inventarisnummers 1449 en 1450.
De gemeente Culemborg was ook betrokken bij de gemeentelijke herindeling West-Betuwe. Bij Wet van 20 april 1977 staatsblad 351 werd een klein deel van het grondgebied van de op te heffen gemeente Beusichem en een gedeelte van de op te heffen gemeente Buren per 1 mei 1978 bij Culemborg gevoegd. Zie inventarisnummers 884 en 885.

Door gemeenteraadslid Mr. J.E. Wiggelinkhuizen i.s.m. Mr. L. Sillevis is een nota bij een initiatiefvoorstel opgesteld over de herindeling West-Betuwe. In deze nota wordt uitvoerig de geschiedenis van Culemborg in relatie tot het omliggende gebied beschreven waarin het waterbeheer deel van uitmaakt. Het is een lezenswaardig prozastuk geworden. Zie inventarisnummer 884.

Het bestuur en ambtelijk apparaat werkten vanuit het stadhuis aan de Markt. In de periode 1947 – 1949 is het stadhuis uitgebreid en gerestaureerd en hersteld. In 1983-1984 is het stadhuis verbouwd en is uitgebreid met nieuwbouw aan de achterzijde.

Na de oorlog is Culemborg zich gaan richten op de vestiging van industrie. De meubelindustrie is belangrijk voor Culemborg evenals de metaalindustrie. Door de gunstige ligging op de noord-zuid verbinding werd de distributie en logistiek belangrijke speerpunten. Transportbedrijven en bedrijven voor op- en overslag vestigden zich op de industrieterreinen.

Er werd veel aan promotie voor het vestigen van bedrijven en industrie in Culemborg gedaan. Zelfs door het organiseren van een Industrie-rally in 1959 door Culemborg en naaste omgeving, waarvoor veel belangstelling was van de zijde van directieleden van grote bedrijven. Zie inventarisnummers 2822 en 2823.
Er werd veel grond aangekocht voor het ontwikkelen van industrieterreinen. De uitbreidingen betroffen de gebieden ten westen en zuiden van Culemborg. Langs de Wethouder Schoutenweg, Korte Aventuurseweg en Achter de Poort. In de periode 1960 – 1980 zijn de gronden ontwikkeld en verkocht aan geïnteresseerde bedrijven.

Dat had gevolgen voor de huisvesting van (nieuwe) inwoners en dus moesten er woningen gebouwd worden. Hiervoor werden nieuwe uitbreidingsplannen gerealiseerd, zoals Voorkoop, Ter Weijde, Triowijk en Goilberdingen.

Ook het saneren van de binnenstad werd in de jaren '60 en '70 ter hand genomen. Hiervoor werden sanerings- en rehabiliteitsplannen opgesteld en uitgevoerd. Het betrof de Binnenstad, Tussengracht - Nieuwstad en Triowijk.

Culemborg had in 1946 10.360 inwoners. Op 17 oktober 1968 werd de 15.000ste inwoner welkom geheten en op 15 augustus 1985 de 20.000ste. Op 1 januari 1992 bedroeg het aantal inwoners 22.052. Zie inventarisnummers 1464 en 1747.

Het lager- en middelbaar onderwijs werd tevens uitgebreid evenals de recreatieve en sportvoorzieningen. Er kwamen een nieuw sportcomplex "Ter Weijde" en een geheel nieuw overdekt zwembad "De Meer".

Niet onvermeld mag blijven het bezoek dat Hare Majesteit Koningin Beatrix en de Koninklijke Familie op 30 april 1991 aan de gemeente Culemborg heeft gebracht ter gelegenheid van de viering van Koninginnedag. Zie inventarisnummers 2682 t/m 2684.
1.2 Geschiedenis van het archief
1.3 Aanwijzingen voor de gebruiker
1.4 Verantwoording inventarisatie
1.5 Lijst van burgemeesters

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
47,62