Archieven

 

Uw zoekacties: Verzameling prenten betreffende Chassé en de Belgische Opsta...

1398 Verzameling prenten betreffende Chassé en de Belgische Opstand 1830-1832, 1830 - 1832

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Inleiding
1.2. De collectie
1398 Verzameling prenten betreffende Chassé en de Belgische Opstand 1830-1832, 1830 - 1832
1. Inleiding
1.2.
De collectie
NB:
De inleiding is grotendeels overgenomen uit de tekst die de heer W. Zondervan heeft geschreven voor de collectie papieren met betrekking tot Chassé. (zie litt. lijst)
Van 15-18 maart 1927 werd bij A.J. van Huffel's Antiquariaat te Utrecht het eerste gedeelte geveild van een historische atlas, bijeengebracht in de eerste helft van de 19e eeuw, door de indertijd bekende verzamelaar jhr. G.J. Beeldsnijder van Voshol en Vrije-Nes *  . Hij verkreeg het van de chef van de staf van baron Chassé, jhr. H.E. de Boer *  . De nummers 208-218 van de catalogus vermeldden de stukken betreffende het Beleg van de Citadel van Antwerpen. Met name nr. 208 was een uiterst belangrijke verzameling van kaarten, historieprenten, portretten, geschreven en gedrukte bescheiden, curiosa, etc., dat alles bijeengebonden in twee banden.
Dit veilingnummer kwam, met wellicht nog andere nummers, in handen van de heer J.H. van Linden van den Heuvell te Schiedam, wiens vrouw, geboren Verploegh Chassé, een afstammelinge was van de te Tiel geboren luitenant-generaal David Hendrik baron Chassé, de verdediger van de citadel van Antwerpen in 1832. De nieuwe verzamelaar heeft de banden uiteen genomen en de verzameling op een andere wijze geordend. In later jaren heeft hij deze door verschillende aankopen ook kunnen uitbreiden.
De oorspronkelijke herkomst van de stukken is vaak nog kenbaar gebleven door de gelithografeerde etiketjes, waarop het wapen Beeldsnijder is afgebeeld.
In 1956 kocht de gemeente Tiel de gehele collectie en werden de archivalia en documentatie in 1957 door de heer W. Zondervan, werkzaam bij het Rijksarchief van Gelderland beschreven *  .
Na 1978 werd weer wat meer gericht verzameld, zij het passief en in de 90-er jaren werd door bemiddeling van de Stichting Vrienden van het Stadsarchief Tiel nog een aantal belangrijke prenten verworven. De collectie als geheel wordt echter als afgesloten beschouwd.
De aanwezigheid van de bij legaat verkregen voorwerpen en documenten, zal er zeker toe hebben bijgedragen dat de gemeenteraad indertijd de prenten en documentatie met betrekking tot generaal Chassé heeft aangekocht.
De collectie is in 2019 geheel gedigitalsieerd. Daarvoor is de collectie beperkt materieel verzorgd, 'digitaliseringsklaar' gemaakt. De objecten zijn op formaat opgeborgen. Een deels was op karton gezet of zat al op een oud, oorspronkelijk karton. Enkele kwetsbare prenten zijn in melinex-hoezen geborgen. Dubbel-exemplaren in de collectie zijn apart geborgen en niet gedigitaliseerd. Enkele nummers, van gedrukte teksten, zijn verplaatst naar toegang 0077 (Archief Chassé).
1.3. Verantwoording
1.5. Literatuur.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Categorie: