Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het ambt, dijkstoel en polderdistrict van Nederb...

1040 Archief van het ambt, dijkstoel en polderdistrict van Nederbetuwe, 1509 - 1981

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de organisatie
1.2. Geschiedenis van de archieven
1.3. Verantwoording van de inventarisatie
1.4. Aanwijzingen voor de gebruiker
1040 Archief van het ambt, dijkstoel en polderdistrict van Nederbetuwe, 1509 - 1981
1. Inleiding
1.4.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Omdat de taken, zoals die tegenwoordig door het polderdistrict wordt uitgevoerd, vroeger waren verdeeld over diverse organen dient de gebruiker van de archieven zich eerst te realiseren in welk archief de gezochte informatie te vinden is. Globaal is de indeling als volgt:
- het ambt voerde het algemeen bestuur over de Nederbetuwe en had de rechtspraak. De oudrechterlijke archieven bevinden zich echter in het Rijksarchief in Arnhem;
- de dijkstoel vóór 1838 was verantwoordelijk voor het beheer van de dijken, maar was eveneens betrokken bij het beheer van de Grote Landwetering en de Nederbetuwse Linge. Vanaf 1838 is de dijkstoel het dagelijks bestuur van het polderdistrict;
- de Lingestoel had de zorg voor het schoonhouden en onderhouden van het Nederbetuws Blok Lingewater tot taak. De Lingegraaf komt echter ook een enkele keer voor in de dijksignaten van de dijkstoel bij de schouw van de Grote Landwetering;
- het polderdistrict verenigt al deze taken in zich, maar heeft bovendien de zorg voor de lokale waterhuishouding in 1953 overgenomen van de dorpspolders.
Het archief uit de periode 1939-1981 is op het moment van deze inventarisatie nog gedeeltelijk jonger dan 20 jaar. Dat is de termijn die de nieuwe Archiefwet stelt aan de overbrenging van de archieven en de openbaarheid ervan voor het publiek. De gegevens uit de nog niet overgebrachte vallen onder de meer beperkte openbaarheid van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Informatie uit de betreffende dossiers dient te worden opgevraagd via het personeel van de secretarie. Dit kan betekenen, dat u niet de stukken kunt inzien, maar dat de gevraagde gegevens door de secretarie worden verstrekt.
Een enkele keer staat onder de omschrijving de opmerking 'plaatsingsnummer', met een volgnummer. Dit heeft betrekking op stukken, die in verband met hun formaat niet in de archiefdozen passen. Zij zijn, horizontaal geborgen, geplaatst in een afzonderlijke reeks archiefdozen.
Bij de indexering zijn doorgaans stukken, die op grond van de inhoudsopgave reeds op een bepaalde plaats worden gevonden niet opgenomen.
1.5. Literatuur
1.6. Ambtmannen/richters/dijkgraven
1.7. Heemraden
1.8. Hoofdingelanden
1.9. Dijkschrijvers, landschrijvers, secretarissen

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
52
Opmerkingen:
Bevat de archieven van het Ambt en Dijkstoel van de Nederbetuwe, van de Lingestoel van het Nederbetuws blok Lingewater en van het Polderdistrict Nederbetuwe.