Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van de gerechtsbank van het graafschap Culemborg e...

1517 Archieven van de gerechtsbank van het graafschap Culemborg en de Kamer van justitie van de grafelijke Raad, 1440-1811

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.4. Ordening en beschrijving
1517 Archieven van de gerechtsbank van het graafschap Culemborg en de Kamer van justitie van de grafelijke Raad, 1440-1811
Inleiding
3. Inhoud en structuur
3.4.
Ordening en beschrijving
Voor de ordening is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een standaardschema voor de inventarisatie van rechterlijke archieven bij het Regionaal Archief Rivierenland, zoals dat in 2017 is gemaakt, maar daarop bleken tamelijk veel aanpassingen te moeten worden doorgevoerd gezien de bijzondere situatie in Culemborg.

De criminele en civiele procesdossiers waren voorheen niet gesplitst in dossiers van zaken die dienden voor het stadsgericht en die die dienden voor de Kamer van Justitie (Raadkamer). Die scheiding is geprobeerd nu aan te brengen. Dossiers die zowel stukken bevatten over een zaak in eerste aanleg als in appèl zijn niet gesplitst maar zoveel mogelijk geplaatst bij het hoogste rechtscollege, in casu de Kamer van Justitie.

Het archief kende enkele pakken met niet nader beschreven losse stukken en charters. Omdat de zeer algemene beschrijving "varia" of "diversen" geen enkele (nadere) toegang bood, zijn die stukken zoveel mogelijk uitgesplitst, toegevoegd aan de series of dossiers waarbij ze hoorden of - indien dat niet (meer) mogelijk was - afzonderlijk beschreven. Het leidde er wel toe dat los aangetroffen stukken, die niet aan een serie of dossier toegevoegd konden worden, gedetailleerder werden beschreven en daarmee gemakkelijker terug te vinden zijn dat meer "anoniem" in de series opgenomen stukken.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
29,5
Opmerkingen:
Archieven van plaatselijke en regionale gerechtsbanken van voor 1811 worden ook (oud) rechterlijke archieven (ORA) genoemd. De rechtsprekende instelling wordt ook schepenbank, gerichtsbank of vierschaar genoemd.