Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Hervormde gemeente Eck en Wiel, 1705 - 1992

1384 Archief van de Hervormde gemeente Eck en Wiel, 1705 - 1992

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
1384 Archief van de Hervormde gemeente Eck en Wiel, 1705 - 1992
Inleiding
2. Context
2.2.
Institutionele geschiedenis / Biografie
De St. Anna kerk is een laat-gotische dorpskerk, een zgn. pseudo-basiliek. Gesticht rond 1266 en gewijd aan St. Anna (begenadigde) Waarschijnlijk omdat de moeder van de stichter Bartholomeus van Eck de naam Anna had.
De oorspronkelijke kerk werd omstreeks 1363 tijdens twisten tussen de Bronckhorsten en de van Heeckerens verwoest (de aanleiding is onbekend). Al gauw werd met de wederopbouw begonnen die echter langzaam vlotte. Zodoende dateert de toren uit de 14e eeuw, het schip uit het einde van de 15e begin 16e eeuw en het koor uit de 16e eeuw.
In het koor staat een 17e eeuwse eikenhouten bank van landgoed Huis te Wiel, de zgn. Wielse bank. Ook uit die tijd dateren de banken van de herenhuizen Kortenhoeve en den Hul.
Van 1854 tot 1900 stond hier predikant Ds. Jacobus Anspach, die als geschiedschrijver bekend is geworden.
De archiefkist waarin het archief van zowel de diaconie als van de kerkvoogdij bewaard, staat nog altijd in het koor van de kerk.

In de rekening van 1979 wordt vermeld dat de gemeente het pastoraal verband dat er tot dan toe met Maurik bestond, per 1 mei 1979 zou beëindigen. Vanaf die tijd was de gemeente zelfstandig. Per 1 september 1981 werd opnieuw een pastoraal verband met Maurik aangegaan.

Kenmerken

Status toegang:
Definitieve toegang / toegang afgerond
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Na 50 jaar; persoonsgegevens na 75 jaar
Omvang in meters:
3875