Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het polderdistrict Lek en Linge, (1954) 1955 - 1982

0480 Archief van het polderdistrict Lek en Linge, (1954) 1955 - 1982

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
1. De geschiedenis van het orgaan
0480 Archief van het polderdistrict Lek en Linge, (1954) 1955 - 1982
Inleiding
1.
De geschiedenis van het orgaan
Het Polderdistrict Lek en Linge is door de Provinciale Staten van Gelderland opgericht bij besluit van 23 april 1954 en goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 juni 1954. De inwerkingtreding van het besluit werd bepaald op 1 januari 1955, zodat het Polderdistrict Lek en Linge per deze datum een aanvang kon gaan nemen. Gelijktijdig met de aanvang van zijn activiteiten beëindigden de activiteiten van de Polderdistricten Culemborg en Buren, alsmede die van de Buitenpoldersvan heet Polderdistrict Culemborg, m.n. De Geeren, Acquoy, Rhenoy, Beesd en Marienwaerd en van de Dorpspolders Beusichem en Zoelmond, Buurmalsen, Tricht, Achter den Haag en Asch. Bij de oprichting van het Polderdistrict Lek en Linge werd dit district in 7 kringen verdeeld (in 1960 gewijzigd in 8).
De gebiedsbepaling is dezelfde als die van de per genoemd datum opgeheven polderdistricten en buitenpolders en loopt in het noorden langs de teen van de Lekdijk, vanaf de Aalsdijk tot aan de oostelijke teen van de Diefdijk. In het westen loopt de grens langs de oostelijke teen van de Diefdijk tot aan de Meerdijk, tegenover Asperen en zet zich aan de zuidzijde voort middels de rivier de Linge en in het oosten via de Burensedijk en de Komedijk tot aan de brug over de Korne te Buren en langs de Mauriksewetering tot aan de Aalsdijk te Zoelmond.
De taken van het polderdistrict omvatten o.m.:
a. Het onderhouden van ca. 12 kilometer Lekbandijk; het onderhouden en beheren van ca. 27 kilometer Linge- en Komedijk (Aalsdijk inbegrepen). Jaarlijks wordt in voor- en najaar dijkschouw uitgevoerd;
b. Zorg voor een goede waterbeheersing en de bescherming van de hoedanigheid van het water. Een en ander omvat het beheren en onderhouden van ca. 230 kilometer A-watergangen (hoofdwatergangen) en het beheren van ca. 2300 kilometer B-watergangen (watergangen welke middelijk of onmiddelijk lozen op de A-watergangen), waarvan de onderhoudsplicht berust bij de aangrenzende eigenaren;
c. Beheer en onderhoud van wegen;
d. Lastenheffing.
Het bestuur is samengesteld uit een dijkgraaf, 5 heemraden en 14 hoofdgeërfden. De dijkgraaf en de heemraden vormen samen de dijkstool, ofwel het dagelijks bestuur. De dijkgraaf, de heemraden en de hoofdgeërfden vormen samen het gecombineerd college (algemeen bestuur). De dijkgraaf en de heemraden worden voor een periode van 6 jaar, op aanbeveling van het gecombineerd college en op voordracht van Gedeputeerde Staten, door de Kroon benoemd.
De hoofdgeëerfden worden voor een periode van 6 jaren gekozen door de stemgerechtigde ingelanden. Stemgerechtigde ingelanden zijn diegenen, die tenminste het bedrag aan lasten betalen dat gemiddeld wordt geheven over één hectare.
Omstreeks 1978 ontstond bij de provincie Gelderland de overtuiging dat de bestaande waterschappen veelal te klein waren om hun taak in een steeds gecompliceerder wordende samenleving goed te vervullen. Een omvangrijk plan tot reorganisaties van waterschappen in de hele provincie was hiervan het gevolg. Als onderdeel daarvan werden op 1 januari 1983 de polderdistricten Tielerwaard en Lek en Linge samengevoegd tot het nieuwe polderdistrict Tieler- en Culemborgerwaarden.
2. Geschiedenis van het archief
3. Ordening en beschrijving van het archief

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
9,50