Archieven

 

Uw zoekacties: Zoekhulp straatnamen in het Rivierengebied

0001 Archieven van het stadsbestuur van Tiel, 1352 - 1812 (1854)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Geschiedenis
0001 Archieven van het stadsbestuur van Tiel, 1352 - 1812 (1854)
1. Inleiding
1.1.
Geschiedenis
Tiel, een der alleroudste steden, zo niet de oudste stad van Gelderland, tweede in rang der stemhebbende steden van het voormalig kwartier van Nijmegen, is gelegen aan de rechter oever van de Waal. De tegenwoordige gemeente, welke de omvang heeft van het voormalige richterambt van Tiel en Zandwijk, grenst ten noorden aan de gemeente Maurik, ten noordoosten aan Lienden, ten oosten aan Echteld, tenzuiden aan de Waal, ten westen aan de gemeenten Wadenoyen en Zoelen.
Nauw met de stad verbonden was het dorp Zandwijk, dat oorspronkelijk een afzonderlijk gericht had onder dezelfde richter, maar gaandeweg met de stad is samengesmolten, en er in 1798 definitief mee is verenigd. Het schijnt, dat Tiel en Zandwijk aanvankelijk van elkaar gescheiden waren door een zijtak van de Waal, de Linge genaamd, welke in 1231 is afgedamd, en dat dit water tevens de scheidingslijn heeft gevormd tussen de ambten Tielerwaard en Nederbetuwe *  .
Bij akte van 10 september 1339 stond de hertog van Brabant Tiel, tegelijk met Zandwijk en Heerewaarden, aan de hertog van Gelre af. Hoe de stad onder Brabant is gekomen, is niet duidelijk. Eveneens is niet bekend, wanneer Tiel in het bezit is gekomen van stedelijke rechten *  .
1.2. Regering voor 1795
1.3. Regering na 1795
1.4. Buren en gemeenslieden
1.5. Het archief

Kenmerken

Status toegang:
Toegang met onbewerkte aanvulling
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Aan de openbaarheid zijn geen beperkingen gesteld
Omvang in meters:
58