Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de gerechtsbank van de hoge heerlijkheid Alem, 1685 - 1810

1398 Verzameling prenten betreffende Chassé en de Belgische Opstand 1830-1832, 1830 - 1832

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
We ondervinden wat problemen met de bestandsserver, weergaves van afbeeldingen of bestanden kunnen moeilijk laden of missen.
Excuses voor het ongemak.
 
 
Inleiding
1.1. Inleiding
1.1.2. Opstand
1398 Verzameling prenten betreffende Chassé en de Belgische Opstand 1830-1832, 1830 - 1832
1. Inleiding
1.1. Inleiding
1.1.2.
Opstand
De Belgische Opstand brak uit na een vertoning in Brussel van de opera La Muette de Portici van de Franse componist Daniel-François-Esprit Auber (1782-1871). Daarin werd de opstand der Napolitanen tegen Spanje in 1648 verheerlijkt. Een patriottische manifestatie volgde, waarin Franse republikeinen de hand hadden, die hoopten op een vereniging van België met Frankrijk. Daarna volgden de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op. Koning Willem I riep op 1 september 1830 de Staten-Generaal bijeen om de situatie te bespreken, maar gaf gelijktijdig zijn zoon prins Frederik Hendrik bevel naar Brussel op te trekken. Deze was voor een scheiding en zag zichzelf als toekomstige Koning der Belgen en regelde zonder inzet van het leger een overeenkomst voor de scheiding. Uiteindelijk was de Koning daar toch niet mee akkoord gegaan en gaf bevel tot een aanslag op Brussel. De daaruit voortvloeiende strijd kostte 1200 mensen het leven en werd een winst voor de revolutionairen. Zij riepen toen een voorlopig bewind uit en riepen een Nationaal Congres bijeen op 4 oktober 1830. Koning Willem I reageerde daarop met de Tiendaagse Veldtocht, van 2 tot 12 augustus 1831. Die in eerste instantie succesvol verliep.
In 1832 werd door Frans-Engelse samenwerking een vlootblokkade voor de Nederlandse kust gelegd en een groot Frans leger trok België binnen. Tegen deze overmacht kon het Nederlandse leger niet op en als laatste Nederlandse bolwerk gaf generaal Chassé op 23 december 1832 de citadel van Antwerpen over. Op 21 mei 1833 werd bij de Londense Conventie een wapenstilstand gesloten tussen Nederland, Engeland en Frankrijk. België hield Limburg en Luxemburg bezet en het handelsembargo werd opgeheven. Maar Koning Willem I demobiliseerde niet, uit een soort lijdelijk protest tegen de gehele situatie. Pas met het Eindverdrag van België van 19 april 1839 kon de Belgische Revolutie als afgesloten worden beschouwd. Het vaststellen van de grenzen heeft nog tot 1843 geduurd. Op 10 november werd België door het Nationaal Congres tot een onafhankelijke staat verklaard en werden de leden van het Huis van Oranje voor eeuwig van de troon uitgesloten. Op 7 februari 1831 werd een grondwet afgekondigd, waarbij België een parlementaire monarchie werd. George Christiaan Frederik van Saksen-Coburg (1790-1865) werd onder de naam Leopold I tot koning gekozen.
1.1.3. Tiel, België en Chassé
1.2. De collectie
1.3. Verantwoording
1.5. Literatuur.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Categorie: