Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Stichting beheer dorpshuis De Weesboom te Amm...

2069 Archief van de protestantse Stichting Maatschappelijk Werk en Gezingsverzorging in Waardenburg,
Est en Opijnen, 1953 - 1973

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
2069 Archief van de protestantse Stichting Maatschappelijk Werk en Gezingsverzorging in Waardenburg,
Est en Opijnen, 1953 - 1973
1.
Inleiding
De stichting werd bij notariële akte van 13 april 1954 door de diaconieën van de hervormde gemeenten Waardenburg, Neerijnen, Est, Opijnen, de gereformeerde gemeente Waardenburg en de Vereniging Diaconessenarbeid Het Groene Kruis te Waardenburg opgericht. Het beginkapitaal van fl. 60, - was door bijdragen van elk fl. 10, - door de deelnemers ingebracht. Doelstelling was "de daadwerkelijke verzorging in gezinnen-ongeacht welke godsdienstige en politiek richting deze zijn toegedaan-ter vervanging of tot hulp en voorlichting van de vrouw des huizes, die door ziekte of door onvoldoende scholing, geestelijke defecten, onmaatschappelijk gedrag en dergelijke niet in staats is haar taak in het gezin naar behoren te behartigen en welke verzorging beoogt een gezond gezinsleven in stand te houden of te herstellen. Zij tracht dit doel te bereiken door deskundig, speciaal daartoe opgeleide vrouwelijke krachten, in dienst van de Stichting staande, met deze verzorging te belasten. De Stichting streeft ernaar om deze verzorging te stellen onder deskundige in dienst van de Stichting staande leiding. De leiding gevende kracht kan ook belast worden met andere taken, liggende op het terrein van het maatschappelijk werk."
Als administratieadres/adres penningmeester werd het gemeentehuis te Waardenburg opgegeven. In principe kwam daar de post binnen. Het gevolg is dan ook dat vele met name financiële stukken het poststempel van de gemeente Waardeburg vertonen. Het adres van het secretariaat was een ander dan het administratieadres.
In de vergadering van 15 oktober 1973 werd besloten tot de opheffing van de stichting en de beschikbare gelden te verdelen over de diaconieën en de stichting gasthuis te Waardenburg.
Tijdens de inventarisatie van het archief van de gemeente Waardenburg 1949-1977 werd het stichtingsarchief vermengd met het gemeentearchief aangetroffen. Uit het archief zijn de bijlagen bij de rekening, voor zover aanwezig, vernietigd en het heeft nu een omvang van 0,25 strekkende meter.

Kenmerken

Datering:
1953 - 1973
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
onbeperkt
Omvang in meters:
0,25