Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van het Groote Bommelsche Gasthuis, 1549 - 1881

1550 Archieven van de Vereniging Landelijk Overleg Betuweroute (VLOB), de Vereniging Kerk-Avezaath tegen Rails (KATER) en de Vereniging Schelluinen Spoorloos, 1990 - 2007

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
2. Context
2.2. Institutionele geschiedenis / Biografie
1550 Archieven van de Vereniging Landelijk Overleg Betuweroute (VLOB), de Vereniging Kerk-Avezaath tegen Rails (KATER) en de Vereniging Schelluinen Spoorloos, 1990 - 2007
Inleiding
2. Context
2.2.
Institutionele geschiedenis / Biografie
De Vereniging Landelijk Overleg Betuweroute (VLOB) ontstond door een samenwerking van verschillende protestgroepen tegen de Betuweroute. De VLOB werd opgericht op 23 juni 1993 en stelde zich ten doel om namens de verenigingen, stichtingen en actiegroepen de belangen te behartigen. In de eerste plaats door het voorkomen van de aanleg van de route en door het voorkomen van de aantasting van het leefmilieu ten gevolge van de aanleg. De vereniging deed dit door het beoordelen van plannen, het geven van inspraak, het voeren van procedures, geven van voorlichting ed.
De vereniging heeft over de Planologische kernbeslissing en over het ontwerp-Tracébesluit procedures gevoerd bij de Raad van State. Een langdurige procedure tegen de aanleg van de route bij de Europese Commissie voor de Rechten van de Mens werd uiteindelijk in 2003 verloren. De volgende actiegroepen waren lid van de vereniging: Betuwe Fijn te Tiel; Betuwelijn uit Meteren; Actiegroep Tunneltracé Tiel; Niet over de Betuwe te Valburg; Brummen tegen aftakking; Betuwelijn Midden Betuwe te Kesteren; Vereniging tot Behoud van het Lingelandschap; Buurtschap Leuven te Vuren; Belangengroep Wadenoijen; Bewonersorganisatie Pendrecht te Rotterdam; Werkgroep BAR te Arnhem; MOL te Zevenaar; RONA te Rijssen; Tjidelijke aftakking Rheden; Schelluinen Spoorloos; Actiegroep De Giessen; Ha-Gi-Variant Nee! te Hardinxveld-Giessendam; Vereniging Milieu Belangen te Heerjansdam ; Belangenvereniging de Kloeve te Giessenburg; Boerenhoek vereniging te Angeren; Kater te Zoelen; Groessen in Protest; Zwijndrechtse Waard leefbaar; Stiichting Dorp Wijngaarden; Betuwelijn so nicht te Emmerich.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
7,50