Archieven

 

Uw zoekacties: Archieven van het stadsbestuur van Zaltbommel, (1293) 1327 - 1815

0089 Archief van de Stichting Volksherstel Geldermalsen, 1945 - 1951

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
-
1.1. -
1.2. Verantwoording inventarisatie
0089 Archief van de Stichting Volksherstel Geldermalsen, 1945 - 1951
1. Inleiding
1.2.
Verantwoording inventarisatie
Het archief heeft een omvang van 0,25 strekkende meter. Op grond van welke rechtstitel het berust bij het Regionaal Archief Rivierenland is onbekend.

Het archief bestond uit een bindmechanisme met de ingekomen en minuten van uitgaande stukken over de jaren 1945-1946, alfabetisch geordend in principe op naam van de geadresseerde c.q. afzender en een map losse correspondentie over de periode 1946-1951. Vermoedelijk is de alfabetisch geordende briefwisseling afkomstig van Nederlands Volksherstel district Geldermalsen. Het Nederlands Volksherstel afdeling/district Geldermalsen fungeerde ook als het plaatselijek H.A.R.K-comité (Stichting Nationale Hulpactie Roode Kruis). Er bevinden zich dan ook stukken over de uitvoering van de H.A.R.K.-taken in de alfabetisch geordende serie.

Ten aanzien van de map losse correspondentie uit de periode 1945-1948 zijn de archiefvormers het Nederlands Volksherstel afdeling Geldermalsen en het Werkcomité Opbouw West-Betuwe. Het is dikwijls niet duidelijk in welke hoedanigheid een brief werd ontvangen of opgemaakt. Er is voor gekozen om de stukken per jaar op te bergen.

Voor wat betreft de stukken uit 1949 en 1951, deze zijn vermoedelijk afkomstig van het Werkcomité Opbouw West-Betuwe. Het Nederlands Volksherstel was in 1948 definitief opgeheven en geliquideerd.

Kenmerken

Datering:
1945 - 1951
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
0,12