Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Stichting Jan Nieuwenhuizen te Tiel, 1991 - 2004

3175 Archief van het Genootschap van gemeentesecretarissen voor de Bommelerwaard en omgeving, 1920 - 1998

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
In 1920 namen de gemeentesecretarissen van Ammerzoden, Kerkwijk en Rossum het initiatief om te komen tot een vereniging van ambtgenoten in de regio. Dat leidde op 26 november 1920 tot de oprichting van het Genootschap van Gemeentesecretarissen voor de Bommelerwaard en Omgeving. Als eerste leden traden toe de secretarissen van Ammer-zoden, Gameren, Haaften, Hedel, Hurwenen, Kerkwijk, Ophemert, Rossum en Waardenburg. Binnen een jaar traden ook de secretarissen van Buren, Buurmalsen, Herwijnen, Deil, Zuilichem en Zaltbommel toe tot het genootschap. De secretaris van Zaltbommel bedankte echter al na twee bijeenkomsten en daarna zou het 60 jaar duren voor er weer een secretaris van Zaltbommel lid werd. In 1925 waren er 20 secretarissen lid. Naast de al genoemde gemeenten waren toen ook Beesd, Beusichem, Dreumel, Est en Opijnen, Geldermalsen en Vuren vertegenwoordigd. Het aantal leden wisselde daarna regelmatig. Zo was vanaf 1936 ook de secretaris van de Noord-Brabantse gemeente Veen een tijdlang lid.
Het genootschap kwam in een ongedwongen sfeer regelmatig bijeen waarbij praktijkervaringen werden uitgewisseld, onderlinge adviezen gegeven en gezamenlijk werd gediscussieerd over knelpunten op het werkterrein van de secretarissen. Oud-gemeentesecretarissen konden desgewenst lid blijven van het genootschap. Bij de ophef-fing in 1998 waren de secretarissen van de volgende gemeenten lid: Zaltbommel, Hedel, Ammerzoden, Brakel, Kerkwijk, Heerewaarden, Maasdriel, Rossum en een vijftal oud-collega’s (een van Maasdriel, een van Zaltbommel, een van Geldermalsen en twee van Kerkwijk).
Het grootste deel van het archief (inventarisnummers 3175/1-3175/5 en 3175/10-3175/22) werd verworven in 1998. Het werd overgedragen aan het streekarchief door de toenmalige gemeentesecretaris van Brakel, de heer P.A. Huijsman. De overige stukken waren toen al in het bezit van het streekarchief (inventarisnummers 3175/6-3175/9). Het is niet ondenkbaar dat er in de nabije toekomst nog aanvullingen worden ontvangen. In de collectie Aanwinsten van het Streekarchief berust onder nummer 3497/859 een notulenboek van het ‘Genootschap voor burgemeesters, gemeentesecretarissen en ontvangers in de Bommelerwaard’ over de jaren 1885-1911. Het gaat hier dus blijkbaar deels om een voorloper van het genootschap voor secretarissen.
De omvang van het archief bedraagt na opschoning 0.24 m. (twee archiefdozen). Aan de openbaarheid zijn geen beperkende bepalingen gesteld.
J. Buylinckx, 11 december 1998, gewijzigd 25 september 2003.

Kenmerken

Datering:
1920 - 1998
Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Omvang in meters:
0,25
Gevonden archiefstukken
Uw zoekterm komt voor in de titel en/of de kenmerken van deze archieftoegang.