Archieven

 

Uw zoekacties: Archief van de Stichting Jan Nieuwenhuizen te Tiel, 1991 - 2004

0605 Archief van het gemeentebestuur van Tiel : bevolkingsregistratie, 1816 - 1994

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
1.1. Opbouw van het bevolkingsregister
1.2. Aanwijzingen voor de gebruiker
0605 Archief van het gemeentebestuur van Tiel : bevolkingsregistratie, 1816 - 1994
1. Inleiding
1.2.
Aanwijzingen voor de gebruiker
De volkstellings- en bevolkingsregisters, dienstboden- en gestichtsregisters en de gezinskaarten zijn te raadplegen op de website van de archiefdienst. Ze zijn daar ook op naam doorzoekbaar.
De onderzoeker moet er rekening mee houden dat ook in de archieftoegangen 0006 (Gemeente Tiel 1814-1851) en 0007 (Gemeente Tiel 1852-1946) ook registers zijn beschreven die tot de bevolkingssadministratie behoren.
De huisnummering per wijk is in Tiel afgeschaft in 1931, deze werd vervangen door een huisnummering per straat. De omnummeringslijst van wijkgewijze naar straatgewijze nummering is te vinden in inventarisnummer 179. Deze is ook te raadplegen op de studiezaalcomputer in een excell-bestand. Bij het gebruik van deze lijst moet men zich er wel van bewust zijn dat dit beslist niet de eerste of enige vernummering is geweest. Er werd regelmatig vernummerd. Zie hiervoor bijvoorbeeld ook inventarisnummer 174, hierin zijn omnummeringen te zien in 1887 en 1899.

Kenmerken

Verversingsgraad:
onregelmatig
Taal:
Nederlands
Openbaarheid:
Onbeperkt
Omvang in meters:
21,5